Boris Džonson - engleski Tramp? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Boris Džonson – engleski Tramp?

Novi lider britanskih konzervativaca, Boris Džonson, koji će preuzeti i funkciju britanskog premijera, teži tome da bude novi Čerčil, dok se kritičari plaše da će postati novi Tramp, napisao je komentator Asošijeted presa, nakon što su konzervativci danas objavili rezultate glasanja.

Novi lider britanskih konzervativaca, Boris Džonson, koji će preuzeti i funkciju britanskog premijera, teži tome da bude novi Čerčil, dok se kritičari plaše da će postati novi Tramp, napisao je komentator Asošijeted presa, nakon što su konzervativci danas objavili rezultate glasanja.

Džonson nije tipičan političar, počevši od izgleda do ponašanja, a njegovu karijeru obilježili su i brojni skandali.

On je kontroverzna figura u britanskoj politici i novinarstvu. Pristalice ga vide kao duhovitog, popularnog i privlačnog. Kritičari i iz lijevih i iz desnih krugova optužuju ga za elitizam, neiskrenost, lijenost i upotrebu rasističkog i homofobičnog jezika.

Za razliku od protivkandidata na stranačkim izborima, bogataša i predstavnika britanske elite Džeremija Hanta, Džonson je prije nego što je ušao u političke vode radio i druge poslove.

Nakon što je diplomirao klasične nauke na Univerzitetu u Oksfordu, u Londonu se zaposlio kao savjetnik za menadžment, ali je dao otkaz poslije samo nedjelju dana.

Džonson je karijeru započeo kao novinar, a ne kao političar, ali je ubrzo upao u nevolju. Počeo je da radi u londonskom Tajmsu, gdje je izazvao skandal kada je napisao članak o arheološkom otkriću palate Edvarda II. Džonson je izmislio izjavu za koju je lažno tvrdio da je dobio od istoričara Kolina Lukasa, inače svog kuma. Džonson je zbog tog skandala otpušten iz Tajmsa.

To je usporilo njegovu novinarsku karijeru, ali uspio je da se vrati i postao anti-evropski orijentisan, zabavan i oštar novinar. Pored ostalog, radio je kao dopisnik Dejli telegrafa iz Brisela a njegovi članci su snažno uticali na rastuće euroskeptične stavove britanske desnice.

Boris Džonson je obavljao mnoge političke funkcije. Bio je gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine, a u naredne dvije godine bio je na mjestu ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

Američki predsjednik Donald Tramp podržavao je Džonsona u trci za nasljednika Tereze Mej, ali je on uprkos tome kritikovao Trampovu odluku o zabrani ulaska državljanima muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trumpove podrške, a i sličnosti u frizurama, Džonsona nazivaju “engleski Tramp”.

Sličnosti, prema mnogima, idu i dalje od frizura jer je Džonson, kao i Tramp političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava koje uznemiruju javnost.

Džonson je poznat po podršci Bregzitu, ali kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, on je stao na stranu pregovaranja s Briselom, odbacujući ideju o plaćanju “računa” za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

Novi lider konzervativaca je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora i promoviše zaštitu okoline, vožnju bicikla i slično.

Džonson je bio i akter raznih skandala. Našao se u centru pažnje prošle godine kada se saznalo da ga je supruga Marina Viler, advokat, pisac i kolumnista, nakon 25 godina braka izbacila iz kuće zbog preljube. Najgore je bilo to što mu to nije bio prvi put – poznato je pet njegovih vanbračnih afera.

Razveo se nakon što je otkrivena njegova afera sa Keri Sajmonds, a novi skandal je izbio kada su komšije pozvale policiju zbog svađe u kući njegove devojke u kojoj su boravili.

Jedan od skandala vezan je za Beograd. U vrijeme dok je bio ministar spoljnih posolova, Džonsona su u Londonu žestoko napali zato što je posjetu Beogradu iskoristio da promoviše svoju knjigu u Knez Mihajlovoj ulici, prenose mediji.

Boris Džonson je rođen 19. juna 1964. godine u Njujorku.

Otac mu je turskog porijekla – pradjed je bio Osman Kemal koji se pokrstio kao Vilfred Džonson, dok je njegova baka potomak vanbračne veze kralja Džordža II što ga dovodi u rođačke veze sa velikim brojem plemića.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar