Borelj upozorava: Sledeći put ćemo odgovoriti na ruske provokacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borelj upozorava: Sledeći put ćemo odgovoriti na ruske provokacije

EU će odgovoriti na buduće provokacije Rusije, upozorio je šef diplomatije EU Žozep Borelj, ocenivši da su odnosi između Evropske i Rusije na niskom nivou.

Borelj je, obraćajući se u Evropskom parlamentu na debati o Rusiji, rekao poslanicima da Brisel neće prihvatiti “dalja zastrašivanja Moskve”, prenosi ””Juronjuz””.

“Ne želimo da hranimo dinamiku eskalacije – neka to bude jasno. Pored toga, mi pokazujemo da nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i da ćemo odgovoriti na njih ako do njih dođe”, rekao je Borelj.

Borelj je, kako dodaje Sputnjik, priznao da institucije EU imaju ograničena sredstva pritiska na Rusiju i istakao da spoljna politika “ostaje u ingerenciji država-članica”.

“Države EU treba da sačuvaju jedinstvo. U prestonicama EU se i određuje politika prema Rusiji. Mi u EU pokušavamo da izgradimo jedinstvenu spoljnopolitičku liniju, ali, svidelo se to nama ili ne, spoljna politika ostaje u ingerenciji država-članica. Ako ne bude jedinstva, neće biti ni zajedničke evropske politike…”, rekao je Borelj.

Kako je dodao, lideri država EU ne treba da govore jedno u Briselu, a kada se vrate u svoje prestonice, da rade drugo.

On se osvrnuo i na zahteve poslanika Evropskog parlamenta da se Rusija iskljuci iz međunarodnog platnog sistema “Svift” i da se obustavi gradnja “Severnog toka 2”.

“Svift je međunarodna privatna organizacija i tu EU nema kompetencije… ”Severni tok” je kontroverzna tema. Evropska komisija je već saopštila da taj projekat ne doprinosi diverzifikaciji energetskih izvora EU. Međutim, to je odgovornost privatnih kompanija i EU nema instrumente da donosi odluke o sudbini ovog privatnog projekta”, rekao je evropski diplomata.

On je naveo da, “kada i ako ”Severni tok 2” proradi, možemo zatražiti da on radi transparentno i bez diskriminacija, sa adekvatnim nivoom kontrole”.

Borelj predviđa da u odnosima sa Rusijom predstoji dug period konfrontacije za koju, kako kaže, treba biti spreman.

“Rusija je sigurna da je konfrontacija sa Evropom i SAD najjednostavniji način da se ojača legitimitet vlasti”, dodao je Borelj.

Ocenio je i da su uspesi ruske vlasti u ekonomiji “vrlo skromni i da budućnost takođe nije ružičasta”.

“Da, oni imaju vojnu snagu koju koriste kada smatraju potrebnim: u Siriji, Libiji, na Kavkazu. Ali sa tačke gledišta ekonomije, Rusija se može porediti sa Italijom, i malo je ispred Španije”, rekao je Borelj.

Evropski parlament je ranije pozvao da se, između ostalog, zaustavi izgradnja “Severnog toka 2” i isključi Rusija sa platnog sistema “Svift”.

Danas objavljeno

“Erbasovi” helikopteri i ruski “aligatori” iznad Jarinja

M.

Puđdemon pušten, ali mora ostati na Sardiniji

M.

Beograd: Djevojčica zadobila povrede glave kada je autobus proletio kroz parkić

M.

Ostavite komentar