Borelj: Talibani dobili rat i sa njima se mora sarađivati - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borelj: Talibani dobili rat i sa njima se mora sarađivati

EU će sarađivati sa vladom Avganistana nakon povratka talibana samo ako poštuju osnovna ljudska prava, uključujući žene, i ako spriječe da teroristi koriste avganistansku teritoriju, rekao je šef spoljne politike bloka Žozep Borelj.

“Saradnja sa bilo kojom budućom vladom Avganistana biće uslovljena mirnim i inkluzivnim dogovorom i poštovanjem osnovnih prava svih građana, uključujući žene, omladinu i pripadnike manjina, kao i poštovanjem međunarodnih obaveza Avganistana, borbom protiv korupcije i sprečavanjem da teritoriju koriste terorističke organizacije”, rekao je on u saopštenju.

Borelj je kazao da će EU morati da sarađuje sa talibanima kako bi pružila podršku avganistanskom narodu, čak i ako ih EU ne bude priznala kao legitimne vladare Avganistana.

“Nisam rekao da ćemo priznati talibane”, dodao je, međutim, Borelj, na konferenciji za novinare poslije hitnog sastanka sa ministrima inostranih poslova EU, javlja Rojters.

On je istakao da je rekao s talibanima mora da se razgovara o svemu, i pokuša da se zaštite žene i devojčice.

Borelj je dodao da se humanitarna pomoć mora održati i povećavati, ali je naglasio da će pomoć ići avganistanskoj vladi samo ako bude ispunjavala uslove.

Borelj je pozvao sve aktere da omoguće nesmetan pristup humanitarne pomoći ženama, muškarcima i djeci u nevolji, uključujući veliki broj raseljenih lica.

“EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će, takođe, poštovati susjede Avganistana u ovoj situaciji kada se može očekivati priliv izbjeglica i migranata”, rekao je on.

Borelj je naglasio da su talibani dobili rat i prema tome sa njima se mora sarađivati i Brisel će prihvatiti vlast Avganistana onakva kakva ona jeste.

“Borba protiv Al kaide u Avganistanu bila je uspješna, ali izgradnja države nije i mi moramo priznati i svoje greške”, istakao je Borelj.

NN-Srna

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar