11. Januara 2021.

Borelj s Dodikom o teškim uslovima za migrante u BiH

Big Portal

U EEAS naglašavaju da je EU više puta zatražila od vlasti u BiH da hitno unaprijede svoje aktivnosti na rješavanju “teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu” i da pruže osnovne uslove za život migrantima koji i dalje spavaju na hladnom u ekstremnim vremenskim uslovima.

“Visoki predstavnik Borelj je u razgovoru podsjetio predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške BiH za smješataj migranta, za šta je do sada izdvojeno više od 88 miliona evra. On je pozvao vlasti BiH da rade na održivim rješenjima, a posebno na otvaranju prihvatnih centara koji će biti ravnomernije raspoređeni na cijeloj teritoriji BiH”, navodi se u saopštenju.

U EEAS dodaju da je šef diplomatije EU poručio Dodiku da bi neuspjeh u rješavanju potreba migranata imao ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine.

“EU računa na one koji su na funkciji u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne mjere i preduzmu sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima”, zaključuje se u saopštenju.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare