Borelj poručio Tegeltiji: Prvo pokažite rezultate, pa ćemo razgovarati o kandidaturi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Borelj poručio Tegeltiji: Prvo pokažite rezultate, pa ćemo razgovarati o kandidaturi

Napredak Bosne i Hercegovine u reformama je ograničen, kazao je danas u Birselu Josep Borrelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku. Njegova ocjena BiH na EU putu bila je drugačija od one bh. delegacije.

Nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH, on je izjavio kako je sada dobar trenutak jer su poduzeti neki koraci kao što su izbori u Mostaru, koji su dokazali da su reforme moguće kada postoji politička volja.

“Napredak u reformama je ograničen. Danas potičemo vodstvo da pojača neophodne napore u preostalim mjesecima neizborne godine. Imaju dužnost da zemlju pokrenu u integraciju s EU, jer je to nešto što su riješile sve strane”, izjavio je.

Dodao je da BiH trebaju reforme koje bi ukinule sve oblike nejednakosti i diskriminacije, uključujući i one na ustavnom nivou, što je neophodno.

Evropska komisija je spremna da govori o kandidatskom statusu ako se ostvare rezultati u ostvarivanju ključnih prioriteta”, izjavio je on.

Osim Borrella, na konferenciji je govorio i šef bh. delegacije predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je imao drugačiji stav.

“Mi smatramo da smo uradili dovoljan broj mjera, da nismo ‘najbolji učenik’ u procesu pridruživanja EU, ali sigurno smo uradili onoliko mjera koliko je moguće kvalifikovati kao uspješan proces i BiH dodijeliti kandidatski status”, izjavio je predsjedavajući Tegeltija.

(Klix)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar