Borelj okuplja lidere Zapadnog Balkana u Njujorku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borelj okuplja lidere Zapadnog Balkana u Njujorku

Na poziv šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, u Njujorku će se sutra sastati lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Izvori EU u Briselu navode da je već postala tradicija da u nedelji u septembru, kada se održava godišnje zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku, predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost okupe lidere zemalja Zapadnog Balkana na jednom takvom sastanku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvori u EU su rekli da ne znaju koja će država biti zastupljena na kom nivou, ali su uvereni da će sve zemlje učestvovati. U Njujorku će biti i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Takođe su naveli da će se razgovarati o globalnoj situaciji koja se drastično promenila nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Upravo je rat u Ukrajini više puta pominjan kao jedan od dodatnih razloga da se što pre rešavaju preostali problemi u regionu, kako bi se sprečilo povećanje tenzija.

Očekuje se, navodi RSE, da će se u narednim nedeljama i mesecima desiti niz događaja u odnosima EU sa Zapadnim Balkanom, uključujući samit koji se očekuje početkom oktobra u Pragu, gde će se prvi put razgovarati o stvaranju Evropske političke zajednice, formata u kojem bi bile zemlje EU i druge evropske zemlje koje nisu formalne članice bloka.

O Zapadnom Balkanu i potrebi nastavka saradnje Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije očekuje se da će se razgovarati na transatlantskom sastanku na nivou ministara spoljnih poslova, koji će organizovati američki državni sekretar Entoni Blinken, a na kome će takođe učestvovati i Borelj.

Kako se navodi, EU i SAD su se obavezale da će u budućnosti sarađivati u zajedničkim naporima za održavanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i rešavanje preostalih problema.

(Kosovo online Foto: Arhiv/Agencije)

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar