Borelj: Odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borelj: Odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih

Odnosi Rusije i Evropske unije su daleko od zadovoljavajućih, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja nakon zvanične posjete Moskvi.

Borelj je u saopštenju istakao da je neophodno da diplomatski kanali komunikacije ostanu otvoreni ne samo da bi se radilo na deeskalaciji incidenata ili kriza, već i da bi bila razmjenjivana mišljenja i poruke.

Navedeno je i da je EU zabrinuta u vezi sa pitanjem ljudskih prava u Rusiji, te iznesena osuda po pitanju presude opozicionaru Alekseju Navaljnom i upućen apel ruskim vlastima da Navaljni bude pušten na slobodu.

U saopštenju je ponovo kritikovana odluka Moskve da trojica diplomata Nemačke, Švedske i Poljske budu protjerana iz Rusije zbog učešća u neodobrenim protestima i upućen još jedan apel da ta odluka bude revidirana.

Borelj je u saopštenju ponovo negirao da su te diplomate na bilo koji način prekršile svoja punomoćja u skladu sa njihovim diplomatskim statusom, prenosi “Sputnjik”.

Rusija je protjerala trojicu evropskih diplomata – iz Njemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji kao znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar