Borelj: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike sa EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borelj: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike sa EU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da se od Srbije u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno usklađivanje zakonodavstva i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama EU, što uključuje i pitanje preseljenja ambasade Srbije u Јerusalim, što je u suprotnosti s politikom Brisela.

Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Јerusalimu predstavljaju ‘ozbiljnu zabrinutost i žaljenje’ – rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o djelu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje ambasade Srbije, odnosno otvaranje ambasade takozvanog Kosova u Јerusalimu.

Rekao je da očekuje da će i “Srbija i Kosovo djelovati u skladu sa opredeljenošću EU” i u skladu sa svojim “evropskim aspiracijama”.

  • U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu – podsjetio je Borelj.

Zaključuje da su predstavnici Beograda i Prištine, nakon sastanak u Vašingtonu, nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se bavi svim neriješenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU.

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar