Borel pohvalio važne odluke donesene u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Borel pohvalio važne odluke donesene u BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel pozdravio je tokom sastanka u Briselom sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom DŽaferovićem i Željkom Komšićem njihovu posvećenost da BiH napreduje na putu evropskih integracija i što predvode napore za sprovođenje 14 ključnih prioriteta postavljenih u aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje su donesene u BiH poput održavanja lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje Revidirane strategije o ratnim zločinima, pozitivnim koracima u usklađivanju spoljne politike BiH sa EU.

Borel je pred održavanje lokalnih izbora, ohrabrio članove Predsjedništva da smanjenjem političkih tenzija i unapređenjem pomirenja stvore okruženje u kojem se mogu pronaći jedinstvo i dogovor.

“Visoki predsjednik, takođe je ohrabrio članove Predsjedništva da ostanu posvećenu sprovođenju reformi koje će omogućiti da BiH napreduje ka EU. On je, takođe insistirao na tome da vlasti preuzmu odgovornost u rješavanju situacije sa migrantima sa ustanovljavanjem održivog sistema za migraciju i azil”, navodi se u saopštenju iz Brisela.

U saopštenju se napominje da je visoki predstavnik pozdravio dobru saradnju u rješavanju krize u vezi sa pandemijom virusa korona. Borelj je ukazao i na važnost pozitivnih dešavanja u regionu.

U saopštenju se najavljuje da će Evropska komisija u oktobru objaviti značajan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnog oporavka zapadnog Balkana i približavanja regiona EU.

Danas objavljeno

Svijet ima moćno oružje za kraj pandemije

M.

Dodik poručio da će se Srpska politički odbraniti

M.

Više od 30.000 domova bez struje u Irskoj zbog oluje

M.

Ostavite komentar