BOREL JASAN “Ne može se ukinuti EU perspektiva Zapadnog Balkana” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

BOREL JASAN “Ne može se ukinuti EU perspektiva Zapadnog Balkana”

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje.

– Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti, niti ukinuti EU perspektivu zemljama Zapadnog Balkana – kaže Borel.

Šef diplomatije EU je u svojoj prvoj debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP ocijenio da politika Unije prema Zapadnom Balkanu mora ostati na “vrhu evropske agende” i da se među zemljama članicama mora naporno raditi na pripremi samita EU – Zapadni Balkan, u Zagrebu 2020. godine

– To će biti ključna tačka za davanje odgovora o proširenju – izjavio je Borel.
Žozep Borel je naglasio da nije bilo moguće izbjeći rat u bivšoj Jugoslaviji i ocijenio da je riječ o “velikoj tragediji”.

– Nasljeđe te tragedije je stvorilo podjele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rješenje za ovu situciju – kaže Borel.

On je najavio da će se lično i u okviru Evropske komisije, čiji je potpredsjednik, snažno angažovati za region.

Povodom najave da će prvo posjetiti Beograd i Prištinu, Borel ocjenjuje da, dok se ne formira vlast u Prištini, “nema koristi da tamo ide”.

TANJUG

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar