Saopštenje za medije Saopštenje za medije

„Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“

U utorak 26. novembra u Novom Sadu je održana konferencija za medije povodom realizacije projekta „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“. Tom prilikom, medijima su se obratili učesnici u projektu.

 „Projekat će se fokusirati na ilegalnu trgovinu duvanom, analizirajući vezu između ilegalne trgovine i drugih povezanih krivičnih dela“ – naglasila je menadžer projekta, prof. dr Zorana Nikitović i istakla da su “Ciljevi projekta ispitivanje nezakonitih poslova kao što su: krijumčarenje duvana, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda; utvrđivanje veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala; utvrđivanje nedostataka u postojećem zakonskom okviru; razvijanje i sprovođenje trening kurseva u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine za policijske i carinske službenike, poreske organe itd; sprovođenje široke komunikacijske kampanje za podizanje svesti o problemu ilegalne trgovine i njenih veza sa drugim oblicima kriminala”.

Predstavljajući istraživački deo projekta, prof. dr Miloš Bešić naglasio je da će se on “fokusirati na razjašnjavanje funkcionisanja odabranih oblika ilegalne trgovine analizom i modeliranjem posmatrajući ih, ne kao kriminal već kao biznis sa specifičnim karakteristikama i okruženjem”.

Goran Lapčević, vođa projekta najavio je da će se “na osnovu prikupljenih podataka i rezultata istraživanja kreirati trening programi za efikasnu borbu protiv ilegalne trgovine za grupu praktičara i stručnjaka sa teritorije Zapadnog Balkana u cilju povezivanja i obezbeđivanja osnova za buduću saradnju a komunikaciona kampanja bi trebalo da doprinese podizanju svesti o značaju ilegalne trgovine i smanjivanju tolerancije društva prema navedenim oblicima kriminala kao i uključivanju većeg broja ljudi iz nauke za rad na ovoj temi”.

Projekat „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ finansira PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih dela, a realizuje ga Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava – CEDEM iz Podgorice.

Slične objave

MOJ MARKET PUZIJADOM ZA BEBE OBILJEŽAVA ZAVRŠETAK PROJEKTA „VRATILE SE RODE”

Z.K

Koncert Saše Matića

Z.K

Hemofarm obilježio 59 godina uspješnog poslovanja

Igor Mudrinić

Ostavite komentar