Borba protiv ilegalne migracije: Jačanje snaga na granici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borba protiv ilegalne migracije: Jačanje snaga na granici

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer istakao je spremnost da poveća broj federalnih policajaca na poljskoj granici da bi pomogao u borbi protiv porasta ilegalne migracije iz Bjelorusije.

Zehofer je za list “Bild am zontag” rekao da je 800 njemačkih policajaca već raspoređeno na granici i da bi još moglo da stigne “ako bude potrebno”.

Zehofer je, takođe, rekao da bi se granične kontrole mogle ponovo uvesti ako se situacija ne popravi.

NJemačka fedearlna policija je za oktobar registrovala 3.751 neovlašćenih ulazaka iz Bjelorusije.

Njemačka policija je saopštila da su samo od 1. do 20. oktobra registrovana 1.922 ilegalna ulaska. Migranti su najčešće iz Iraka, Sirije, Jemena i Irana, navodi DPA.

U međuvremenu je tokom vikenda djelovala protiv desničarskih ekstremista koji su se okupili na granici da stražare i preduzmu mjere protiv pristiglih migranata. Vjeruje se da su te osobe povezane sa ekstremno desničarskom grupom “Treći put”.

Zehofer je nedavno predložio zajedničke njemačko-poljske granične patrole, ali Varšava se do sada nije obavezala u tom smislu.

Obično ne postoje pasoške ili granične kontrole kada se putuje iz jedne zemlje u drugu unutar šengenske zone Evrope, ali te provjere se mogu privremeno ponovo uspostaviti u slučaju prijetnje.

Broj migranata koji pokušavaju ilegalno da uđu u EU preko Bjelorusije značajno je porastao posljednjih mjeseci, a zemlje na istočnoj ivici bloka, uključujući Poljsku, Litvaniju i Letoniju, snose najveći teret tog priliva.

Njemačka granica sa Poljskom je zauzvrat postala žarište ilegalne migracije preko onoga što se naziva “bjeloruskom rutom” ka EU.

Danas objavljeno

“Meteorološka bomba”; pogodilo ih najveće nevrijeme u poslednjih 50 godina

M.

Tri miliona vakcina stiglo u BiH, a tek 800.000 vakcinisano

M.

Na snazi i crveni, i narandžasti i žuti alarm zbog kiše i vjetra

M.

Ostavite komentar