Borba protiv američkih sankcija: Venecuela će prodati osam tona zlata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Borba protiv američkih sankcija: Venecuela će prodati osam tona zlata

Venecuela je uklonila osam tona zlata iz sefova centralne banke prošle nedelje, a očekuje se da će ih prodati u inostranstvu kako bi prikupila “tvrdu” valutu s obzirom na sankcije koje su joj uvele SAD, javlja Rojters.

Britanska agencija je, pozivajući se na izvor iz venecuelanskog parlamenta i na drugi izvor iz tamošnje vlade, prenela da su rezerve zlata u centralnoj banci Venecuele smanjene za 30 tona od početka godine, odnosno otkako je američki predsednik Donald Tramp počeo sa pooštravanjem sankcija toj zemlji.

To znači da je u centralnoj banci ostalo 100 tona zlata, u vrednosti od nešto preko četiri milijarde dolara.

Tim tempom bi, ocenjuje Rojters, rezerve zlata u centralnoj banci mogle nestati do kraja godine.

Britanska agencija navodi i da je zlato premešteno prošle nedelje kada su visoki zvaničnici bili u banci. Izvor iz vlade im je otkrio kako su tada službenici nižeg ranga ostali kod kuće zbog nestanka struje i vode koji su zadesili Venecuelu.

– Premestili su zlato dok je banka bila u vanrednom režimu – izjavio je lider opozicije Anhel Alvaro, i dodao da će zlato biti prodato u inostranstvu.

Rojters navodi i da je slična količina zlata uklonjena u februaru iz banke.

SAD su u januaru upozorile strane kupce zlata da ne posluju s venecuelanskom vladom, zbog čega je ta država odustala od prodaje 29 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ali u februaru i martu, centralna banka ponovo je počela sa prodajom zlata, tvrdi izvor iz vlade, navodeći da je cilj sada prodaja manjih količina zlata.

Tanjug

Danas objavljeno

Slovenija: Preminulo 15 lica, 2.257 zaraženo

M.

Eutanazije nema za nevakcinisane

M.

U akciji “Zenicatrans” uhapšeno 11 osoba

M.

Ostavite komentar