23. Aprila 2020.

Boravak u karantinu utiče na menstrualni ciklus kod žena, najčešće na loš način

Big Portal

Neki su primetili pojavu čestih glavobolja ili imaju probleme sa snom. Čak je nekoliko žena na društvenim mrežama podelilo da su im menstruacije prilično neredovne tokom izolacije.

Neke od njih ciklus dobiju ranije, nekima kasni ili manje krvare nego obično.

Doktorka Sara Toler objasnila je da te promene nisu neobične s obzirom na povećanu dozu stresa s kojom se telo suočava zbog pandemije.

“Stres aktivira hormonski ciklus u telu koji se naziva hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežna osovina. Zajedno, ove tri komponente pomažu u kontroli reakcije na stres u tielu. Prekomerno oslobađanje kortizola može da suzbije normalni nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do abnormalne ovulacije, koja može da poremeti vaš ciklus”, objasnila je dr i dodala kako ovaj poremećaj može da uzrokuje da vam menstruacija kasni ili čak u potpunosti izostane jedan mesec.
Pored toga, stres može da utiče na dužinu ciklusa, pri čemu neke žene imaju duža ili kraća trajanja nego što bi obično bila. Kao da to nije dovoljno, žene takođe mogu više da osećaju bol.

Čak i ako još niste doživeli nijednu od ovih promena u svom menstrualnom ciklusu, još uvek postoji šansa da vam se to dogodi u budućnosti. Dr Toler upozorava, međutim, da promene možda neće biti evidentne odmah i da mogu kasnije da se manifestuju.

“Stres iz prethodnog meseca takođe može da utiče na učestalost dismenoreje odnosno bolne menstruacije, tako da neko možda neće imati bolnu menstruaciju kao rezultat stresa sve do sledeće menstrucije”, zaključila je dr Toler za Cosmopolitan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare