23. Septembra 2021.

Bonton ispijanja VINA: Da li znate kako se pravilno drži čaša?

Big Portal

Kada se radi o vinskom bontonu, reč je o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog. Među njih prevashodno spadaju ona o ispravnom držanju čaše, koja bi trebalo da imate na umu kada sledeći put budete uživali u svom omiljenom vinu.

Držite čašu nisko za nožicu, tamo gde se spaja sa stopicom. Razlog za to je da na taj način nećete prstima zamastiti balon čaše. Takođe, održavajući minimalni kontakt izbeći ćete situaciju da svojom telesnom temperaturom ugrejete vino. Iz istog razloga, održavajte taj hvat na obodu čaše dok pijete vino.

Pre degustiranja poželjno je zavrteti čašu kako bi vino otpustilo primarne arome. Ovo iziskuje malo vežbe, ali možete početi tako što ćete postaviti čašu na dlan druge ruke i stopicom praviti male krugove.

Pre degustiranja poželjno je zavrteti čašu kako bi vino otpustilo primarne arome. Ovo iziskuje malo vežbe, ali možete početi tako što ćete postaviti čašu na dlan druge ruke i stopicom praviti male krugove. Kada ovo savladate, kasnije jednostavno sklonite drugu ruku i s lakoćom ćete raditi to isto u vazduhu.

Pri kucanju čašama izbegavajte da to činite tako da vrh čaše ili stopica dođu u kontakt sa drugom čašom. Umesto toga, kucnite se tako da se spoje središta balona – najčvršći delovi čaša. Ako začujete zvonak odjek kristala, znaćete da ste to uradili kako treba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare