10. Aprila 2019.

Bombastični bombardino: Piće koje vas ne ostavlja ravnodušnim

Big Portal

U osnovi, piće se sprema od tri glavna sastojka: 1/3 šlaga, 1/3 vova i 1/3 brendija. Vov je italijanski naziv za slatki liker od jaja čija receptura datira još od sredine 19. vijeka, a nastao je u jednoj apoteci u Padovi. Zagrijani liker od jaja pomiješa se sa brendijem i posluži u čaši za irsku kafu. Na vrh se još doda šlag i uživanje može početi!

Legenda kaže da je prvi Bombardino ispijen u pokrajini Lombardiji, na skijalištu Livinjo 1974. godine. Četvorica prijatelja koji su zimu provodili na planini Motolino razmišljali su kako se zagrijati pod naletima ledenog vjetra i snijega. Studiozan pristup zadanoj temi doveo je do zaključka da će svrsi najbolje poslužiti lagano zagrijana kombinacija likera od jaja, viskija i mlijeka. Probavši je, jedan je gost uzviknuo: “Accidenti! È una bombarda!” (u slobodnom prijevodu: “Dođavola! Pa to je top!”). I piće je dobilo ime!

S vremenom, mlijeko je zamijenjeno šlagom, a viski brendijem. Međutim, ljubomorno čuvani recept ipak je došao u ruke konkurencije zahvaljujući jednom potkupljivom zaposleniku rezorta u Motolinu. Od tada, Bombardino je postao opšte mjesto na karti svakog boljeg bara.

Razvile su se i varijante napitka, poznate pod nazivima Calimero (espresso kafa, vov, šlag), Pirata (rum, liker, šlag) i Scozzese (viski, liker, šlag).

Foto: Shutterstock

Mens Health

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare