Bolton do kraja avgusta u Beogradu? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bolton do kraja avgusta u Beogradu?

Savetnik američkog predsednika Džon Bolton mogao bi do kraja avgusta, eventualno do početka septembra, da poseti Beograd i Prištinu, piše “Blic”. U isto vreme SAD će krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke, saznaje list. Da li će do ove visoke…

Savetnik američkog predsednika Džon Bolton mogao bi do kraja avgusta, eventualno do početka septembra, da poseti Beograd i Prištinu, piše “Blic”.

U isto vreme SAD će krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke, saznaje list.

Da li će do ove visoke posete doći zavisi od toga hoće li Priština povući takse od 100 odsto na srpsku robu, piše Blic pozivajući se na diplomatske izvore.

U skladu s tim, nastavlja se agresivna diplomatska aktivnost koja bi trebalo da dovede do ukidanja taksi.

“Ukoliko bude garancija da će takse biti ukinute, doći će. U suprotnom, njegova poseta je malo verovatna, jer naprosto ne želi da bude neuspešan. Pošto situacija sa taksama za sada nije sigurna, nije ni poseta potvrđena”, navodi izvor Blica.

Izvor lista takođe navodi da je zbog svega toga sasvim opravdano očekivati pojačane pritiske na prištinske vlasti da bi eventualno do te posete došlo.

Blic navodi i da je Bolton svojom izjavom da Amerika ne isključuje teritorijalne korekcije pre godinu dana stavio na sto priču o razgraničenju kao potencijalnom rešenju za kosovski čvor, ali i praktično označio promenu politike Vašingtona prema promenama granica na Balkanu.

Zbog toga se ovoj poseti pridaje veliki značaj, a ukoliko do nje dođe, ona će na izvestan način značiti i da se otišlo korak dalje u pravcu kosovskog rešenja, ocenjuje list.

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

Ostavite komentar