Bolsonaro uveo zabranu spaljivanja šuma - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bolsonaro uveo zabranu spaljivanja šuma

Uredba brazilskog predsednika Žaira Bolsonara o zabrani spaljivanja šume radi dobijanja poljoprivrednih površina stupila je na snagu i trajaće dva meseca.

To bi trebalo da doprinese zaustavljanju širenja požara u Amazoniji. Urdba je stupila na snagu i trajaće dva meseca, ali mnogi sumnjaju u njen uspeh.

Isto tako, izlazak na teren brazilske vojske proteklog vikenda još nije imao većeg učinka: više od polovine od 1.628 novih požara koje je u zadnja 24 sata zabeležio institut INPE buknulo je u Amazoniji, uprkos slanju 18 aviona i 3.900 ljudi.

Bolsonaro je još pod međunarodnim pritiskom pošto su nesvakidašnji snimci požara koji gutaju velika područja tropskih šuma potresli svet. Glavni UN-ov sekretar Antonio Gutereš je izneo predlog da se na rubu Opšte skupštine krajem septembra održi sastanak o situaciji u Amazoniji.

Uredba predsednika Bolsonara zabranjuje svako spaljivanje šume za poljoprivredno zemljište na čitavoj državnoj teritoriji u idućih šezdeset dana, ali postoje neki izuzeci. Spaljivanje se najčešće koristi za dobijanje zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura i za uzgoj goveda, koji je važan izvozni sektor Brazila.

U amazonskoj državi Rondoniji, na severozapadu, jako stradaloj u šumskim požarima, vlada velika podozrivost prema mogućnosti uspeha zabrane.

“To neće biti ni od kakve koristi. Niko ovde ne mari za to”, rekao je Lilija, vlasnik trgovine voćem, odgovarajući na upit AFP-a. “Niti ima dovoljno kontrole, niti se ona dobro sprovodi.”

Stanje u Amazoniji očito je jako teško
“U Rondoniji, kao i u čitavoj Amazoniji, postoje organizovane grupe koje zaposedaju zemlju. Neretko su to drvoseče koje prisvajaju taj teren i prodaju drva na licu mesta”, rekao je Danijel Azevedo Lobo, državni tužilac Rondonije.

“Stanje u Amazoniji je očito jako teško”, rekao je Antonio Gutereš u Jokohami, u Japanu, gde učestvuje na konferenciji o razvoju Afrike.

“Mislim da se međunarodna zajednica mora odlučno pokrenuti kako bi pomogla zemljama na području Amazonije da na svaki mogući način što pre zaustave požare i zatim pristupe celovitoj politici pošumljavanja. Dosad nismo učinili dovoljno”, rekao je.

Danas objavljeno

Kineski rover uspešno sletio na Mars

M.

Imunizacija u Prijedoru: Danas vakcinisanje opšte populacije bez zakazivanja

M.

Uhapšen državljanin Crne Gore: Policija zaplijenila kilogram heroina

M.

Ostavite komentar