24. Augusta 2019.

Bolsonaro aktivno radi na uništenju Amazonije?

Big Portal

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro aktivno radi na sabotiranju napora da se očuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost.

Naime, brazilska vlada na području najveće prašume sveta planira da gradi mostove, auto-puteve i hidroelektrane te ‘neutralizovati međunarodni pritisak’ za očuvanje Amazonije, prenosi Independent.

Tajne dokumente objavio je portal openDemocracy, taman usred razarajućih požara koji gutaju Amazoniju. Brazilski svemirski istraživački centar ‘Inpe’ objavio je da je samo ove godine Amazoniju pogodilo 72,843 požara što je porast od čak 84% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dokumenti sadržavaju i PaverPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija.

Tokom sastanka održanog u februaru, navodi openDemocracy, brazilski ministri su koristili prezentaciju kako bi predstavili planove brazilske vlade za celu regiju.

“Razvojni projekti moraju se sprovoditi u Amazonskom području kako bi se ono integrisalo u ostatak nacionalnih teritorija te kako bi se sprečio međunarodni pritisak za sprovođenje tzv. konzervacijskog projekta ‘Triple A’, stoji na jednom od ‘slajdova’ prezentacije.

“Kako bismo u tome uspeli, potrebno je sagraditi hidroelektranu na reci Trombetas, most iznad reke Amazon i implementaciju auto-puta BR-163 do granice.

Inače, ‘Triple A’ je projekt očuvanja predvođen organizacijom ‘Gaia Amazonas’, u suradnji s nevladinim organizacijama i međunarodnim vladama, piše Independent. Cilj projekta je očuvanje najvećeg svetskog zaštićenog područja – koridora od 135 miliona hektara koji se proteže od Anda do Amazona i Atlantskog okeana.

Iz dokumenata se dakle može iščitati da Žair Bolsonaro, kontroverzni i ekstremno desničarski nastrojeni predsednik Brazila, namerno ometa napore za očuvanje Amazonije tvrdeći da nevladine organizacije i autohtona plemena koja žive u prašumi ‘usporavaju’ napredak zemlje.

https://twitter.com/iamomaird/status/1164512469844447232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fiamomaird%2Fstatus%2F1164512469844447232

Bolsonaro međunarodnoj zajednici poručio ‘da se ne meša’
U poslednja dva dana raste pritisak međunarodne zajednice na brazilske vlasti od kojih se traži hitna intervencija.

Brazilski predsednik je u sredu izjavio da Brazil nema resurse za borbu protiv požara, a međunarodnoj zajednici je poručio da se ‘ne mešaju’ u njihove probleme.

“Cijelo područje oko Amazonije ugrožavaju drvoseče i farmeri, a Bolsonaro je apsolutno pripomogao u potpali, izjavio je Ričard Džordž, šef za šume u Grinpisu.

https://twitter.com/PhJokers/status/1164511386270965762

Farmeri proglasili ‘dan potpale’
Razarajući požari započeli su 10. avgusta, nakon što se brazilski farmeri navodno proglasili ‘dan potpale’.

“Njihova je ideja bila da očiste zemlju, ali i dimom pošalju poruku potpore predsedniku Bolsonaru da su ‘spremni za rad’ i da podržavaju njegovu politiku razvoja područja Amazonije.

“Kroz svoje izjave i dela, Bolsonaro je signalizirao farmerima i ilegalnim drvosečama da ulaze na područja na kojima žive autohtona plemena. Takvim zajednicama otima se zemlja, a njihovi će pripadnici imati ‘vrlo ozbiljnih’ respiratornih problema od dima uzrokovanog požarima, zaključio je Ričard Džordž.

Francuski predsednik Emanuel Makron u sredu je razarajuće požare nazvao ‘međunarodnom krizom’ te je pozvao svetske lidere da o problemu rasprave na G7 samitu koji će biti održan ovog vikenda.

https://twitter.com/TKNostalgia/status/1164208205301460998

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare