Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
500 g miješanog mljevenog mesa
1 veća glavica luka
3 čena bijelog luka
2 manje mrkve
2 stabljike mladog celera
1 tikvica
1,5 dcl bijelog vina
vegeta, so, biber
1/2 l pilećeg temeljca
3 dcl paradajz sosa
1 žličica šečera
1 kašika gustina
Priprema:
U dublju tavu usuti maslinovo maslinovo ulje i popržiti prethodno isjeckani luk. Kada luk požuti dodati prethodno izblendano povrće i ostaviti da pusti vodu.
Nakon 5 minuta dinstanja, dodati mljeveno meso i malo popržiti zajedno s povrćem. Zaliti vinom i pilećim temeljcem i pustiti da prokuha
Potom ostaviti da se krčka nekih 35-40 minuta, zatim dodati paradajz sos i kašiku šečera. Posoliti, pobiberiti i dodati kašiku vegete. Kuhati još nekih 5 minuta.
Ukoliko je potrebno može se dodati malo gustina razmućenog u 1/2 dcl hladne vode da se bolonjez malo zgusne.
Služiti uz špagete, njoke, pire krumpir ili rižu.