Bolna fotografija raka u djetinjstvu rasplakala svijet: "Pogađa cijelu porodicu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bolna fotografija raka u djetinjstvu rasplakala svijet: “Pogađa cijelu porodicu

SRCEPARAJUĆA fotografija petogodišnjakinje koja stoji pokraj četverogodišnjeg brata koji boluje od leukemije rasplakala je svijet. Rak je prekinuo igru ove djece, a njihova majka odlučila je javno progovoriti o tome da takva dijagnoza pogađa cijelu porodicu.

Kaitlin Burge dvije crno-bijele fotografije je objavila na Facebooku.

“Jedna stvar koju vam ne kažu o raku u djetinjstvu jeste da pogađa cijelu porodicu. Uvijek slušate o finansijskoj i medicinskoj borbi, ali koliko često vam govore o onome što prolaze porodice s više djece? Nekima je ovo možda teško vidjeti i pročitati”, upozorila je na samom početku.

Njenom sinu Beckettu je u aprilu 2018. dijagnostifikovana akutna limfoblastična leukemija. Dječak je 23. aprila 2018. dobio visoku temperaturu. Doktori su rekli da je riječ o upali uha i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovno javili na hitnu pomoć sljedećeg dana jer mu je temperatura i dalje rasla. U dječjoj bolnici u koju su poslani su mu napravljene sve pretrage, koje su otkrile tešku dijagnozu.

“Moje dvoje djece, između koje je dobna razlika 15 mjeseci, zajedno su prošli put od igranja u vrtiću i kod kuće do zajedničkog sjedenja u bolničkoj sobi. Moja tada četverogodišnja kćerka je gledala kako njenog brata sele na odjel intenzivne pomoći. Gledala je kako mu doktori stavljaju masku na lice, bodu iglama, daju lijekove, a on bespomoćno leži. Nije razumjela šta se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, njenim najboljim prijateljem”, nastavila je majka.

Fox News prenosi da je akutna limfoblastična leukemija najčešći oblik raka djece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija dječje dobi, a najučestalija je u dobi između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrijevaju i postaju prekobrojni. Stanice se množe brzo i zamjenjuju normalne stanice. 

One thing they don’t tell you about childhood cancer is that it affects the entire family. You always hear about the…

Posted by Beckett Strong on Tuesday, September 3, 2019

“Malo više od mjesec dana nakon što je otpušten iz bolnice gledala ga je kako se muči hodati i igrati. Živahni, energični dječak kojeg je poznavala postao je miran, bolestan i pospan dječak. Nikad se nije htio igrati. Nije razumjela kako je mogao hodati, a sad to ne može ni uz pomoć drugih. Nije razumjela različite terapije koje su mu trebale povratiti snagu. Za nju, on je morao raditi nešto posebno, što ona nije trebala. Zašto više nisu mogli ići u svoj omiljeni park s trampolinima ili vodenim prskalicama? Zašto se on nije morao vratiti u školu, a ona jeste?” dodala je Burge.

Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promjene i bljedoća.

“Zašto smo poveli njegovu sestru s nama i zašto je sve to morala gledati u tako ranoj dobi? Djeca trebaju podršku i zajedništvo i ne bi ih trebalo držati podalje od osobe koja je bolesna. Najvažnije je pokazati im da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Ona je puno vremena provela pokraj njega u kupatilu kad mu nije bilo dobro. Bila je uz njega. Danas su još bliskiji. Uvijek se brine o njemu”, kaže majka čija je objava podijeljena više od 30 hiljada puta.

“Povraćanje u pauzama od igranja. Buđenje uz povraćanje. Stajanje pokraj brata i tapšanje po leđima dok mu nije dobro. Od 15 do 10 kilograma. To je rak u djetinjstvu. Uzmi ili ostavi”, zaključila je.

Index

Danas objavljeno

Hale Beri opet iznenadila transformacijom

Vanja A

Koliko često treba kupati psa

Vanja A

George Clooney odbio posao od 35 miliona dolara: “Ne isplati se”

Vanja A

Ostavite komentar