Bolje spavajte sa formulom 10-3-2-1-0: Evo o čemu se radi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bolje spavajte sa formulom 10-3-2-1-0: Evo o čemu se radi

Kvalitetan san jedna je od najvažnijih stvari za održavanje dobrog zdravlja i životne ravnoteže.

Nekim ljudima je, međutim, zaista teško da se dobro naspavaju i to utiče na njihovo raspoloženje, energiju i sposobnost da prebrode sledeći dan.

Kada ljudi ne mogu da spavaju, često krive spoljne faktore, poput stresa, anksioznosti, a ponekad čak krive i one sa kojima dele krevet. Međutim, pojavila se nova „formula“ koja može da nam pomogne da bolje spavamo.

Saveti za bolji san

Formula 10-3-2-1-0 postala je viralna na društvenim mrežama. Ideja je da u određenom vremenu ispratite nekoliko koraka kako biste bili sigurni da je vaš ogranizam spremam za čvrst san.

Prva stvar koju treba da uradite je da prestanete da pijete kofein i pića sa kofeinom 10 sati pre nego što zaspite. Kofeinu je potrebno 10 sati da napusti telo i krvotok, pa će vam to pomoći da budete spremni za dublji noćni san.

Zatim treba da prestanemo da pijemo alkoholna pića ili jedemo 3 sata pre spavanja. Ovo može da spreči refluks kiseline koja može da utiče na san tokom cele noći. Potom 2 sata pre spavanja treba da budemo opušteni, čitamo, pišemo ili napravimo listu obaveza za naredni dan. 1 sat pre spavanja treba da prestanemo da koristimo elektroniku i sve ostalo sa emisijom plavog svetla. Poznato je da plavo svetlo ometa prirodni ciklus spavanja i može da naškodi sposobnosti da zaspimo noću.

Danas objavljeno

Patike Majkla Džordana prodate za milion i po dolara

Zeljka

Turista na Siciliji pronašao izgubljenu kreditnu karticu Harisona Forda!

Vanja A

Penelope Cruz: Što starija, to bolja

Vanja A

Ostavite komentar