“BOLJE OVDJE NEGO U ŠATORU” Državljani BiH iz praktičnog razloga ostaju u inostranstvu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“BOLJE OVDJE NEGO U ŠATORU” Državljani BiH iz praktičnog razloga ostaju u inostranstvu

Sve više državljana Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u inostranstvu, odustaje od povratka kući kako iz preventivnih razloga, tako i zbog toga što, kako kažu, ne žele da provedu 14 dana u karantini na granici.

Ekipa portala Srpskainfo razgovarala je s državljanima BiH koji trenutno borave u Austriji i Švajcarskoj, koje je, priznaju, ova mjera malo i uplašila.

–Spremala sam se da idem kući, ali sam odustala onog trenutka kada sam pročitala da će svi oni koji dolaze iz inostranstva morati da provedu 14 dana u izolaciji u šatorima u blizini granica. Ne znam kako je to izvodivo, bojim se da se možda i tu ne zarazim. Svjesna sam da je mjera donesena zbog pojedinaca koji nisu poštovali propise i nisu se javljali, ali bih ipak radije ostala ovdje – ispričala je Nikolina, Banjalučanka koja trenuto boravi u Švajcarskoj.

Kaže da je njena drugarica prije tri dana bezbjedno stigla kući u Prnjavor, ali da joj je rečeno da 14 dana provede u kućnoj izolaciji.

Iako su Austrija i Švajcerska na nekim dijelovima zatvorile svoje granice, pa građani ne mogu ni da izađu, naši sagovornici kažu da zbog najavljenjih šatora ne bi ni išli kući.

–Bolje da ostanem ovdje u praznom hotelu, nego da budem 14 dana na granici. Malo nas je zabrinuala ta odluka, pa samo i prije zatvaranja granica odlučili da ostanemo ovdje – kako iz preventivnih razloga i toga da ne stvaramo gužve na granicama, tako i izbog toga što nam se ne bude baš u šatorima – ispričala je Dragica, radnica jednog hotela u Insbruku.

Najavljene mjere

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će na granici Republike Srpske biti postavljeni stacionari u kojima će oni koji dolaze iz inostranstva provesti 14 dana zbog pandemije virusa korona.

–Mnogi naši ljudi rade na Zapadu, a države u kojima rade zbog svojih problema sa virusom vrše pritisak i traže da se vrate u svoje zemlje. Mi moramo da ih spremno dočekamo, a jedini način za to je pravljenje adekvatnih stacionara u kojima će boraviti 14 dana – rekao je Dodik i dodao da će stacionari biti postavljeni i na aerodromima.

Srpskainfo, Tanja Vukomanović
Foto. Tanja Vukomanović/RAS Srbija

Danas objavljeno

Rusija uklonila hidroksihlorikin sa liste lekova za kovid

M.

Hrvatska ipak protiv istopolnih roditelja: Država će se žaliti na odluku

M.

Hrvatska: Preminule 33 osobe, zaraženo još 1.435

M.

Ostavite komentar