Bolesti bubrega mogu se otkriti čak i prije rođenja djeteta - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bolesti bubrega mogu se otkriti čak i prije rođenja djeteta

Članovi Radne grupe za pedijatrijsku nefrologiju za Jugoistočnu Evropu ukazali na probleme u ovoj oblasti. RFZO plaća troškove genetičke dijagnoze u inostranstvu

NOVE genetičke analize i dijagnostički aparati mogu da otkriju bolesti bubrega kod dece, čak i pre rođenja. Oštećenja ovog organa mogu da se spreče inovativnim lekovima i kod dece koja su prevremeno rođena, zbog čega je neophodno da se ovi medikamenti uvrste na listu i primenjuju o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, predložili su nefrolozi na sastanku Radne grupe za pedijatrijsku nefrologiju Jugoistočne Evrope.

Predavači iz 16 zemalja na ovom skupu predstavili su novine i probleme u otkrivanju i lečenju bubrežnih oboljenja kod dece.

Profesor dr Radovan Bogdanović, pedijatar-nefrolog i predsedavajući sastanka, kaže za “Novosti” da postavljanje precizne dijagnoze i obavljanje intervencije pre rođenja ili neposredno po rođenju, može da ublaži posledice nepravilnosti u razvoju bubrega.

– Bakterijske infekcije i dalje su najčešća stečena oboljenja bubrega kod dece – kaže prof. Bogdanović. – Njihovo blagovremeno prepoznavanje i adekvatno lečenje, naročito u prvim godinama života, jeste od ključnog značaja za preveniranje trajnih posledica.

Na sastanku su razmatrani problemi i teškoće u dijagnozi i lečenju dece sa bubrežnim bolestima u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Održani su kursevi za mlade lekare, kojima su predstavljeni noviteti iz svetske neforlogije i ukazano na to šta je potrebno poboljšati.

– U Srbiji već decenijama ne postoji mogućnost kontinuiranog i blagovremenog korišćenja elektronske mikroskopije za dijagnozu nekih bolesti bubrega – kaže prof. dr Bogdanović. – Zahvaljujući saradnji dečjih nefrologa u Srbiji sa centrima u Evropi i SAD, omogućeno je da se besplatno, najčešće u okviru istraživačkih projekata, postavi genetička dijagnoza bolesti bubrega kod velikog broja dece. RFZO odobrava troškove genetičke dijagnoze u inostranstvu, ali bi svakako bilo i jeftinije i isplativije da se takve analize obavljaju u našoj zemlji, u institucijama koje su za to osposobljene.

Poseban problem je to što za neke lekove dokazane efikasnosti nije regulisana njihova upotreba kod bubrežnih bolesnika jer farmaceutske kompanije nemaju interesa da ih registruju za te indikacije zbog relativno malog broja obolelih – kaže naš sagovornik.

– Kod dece kojima je funkcija bubrega ugrožena ili čekaju na transplantaciju, neophodno je primeniti sve raspoložive lekove, od kojih su neki novijeg datuma, kojima se sprečavaju dodatne komplikacije – kaže profesor Bogdanović.

PRIMENA ĆELIJA

ISTRAŽIVANjE objavljeno u časopisu Journal of the American Society Nephrology (JASN) ukazuje na to da se vlastite ćelije bubrega pacijenata mogu prikupljati i reprogramirati. Reprogramiranje ćelija bubrega pacijenata može da znači da će u budućnosti manje pacijenata sa bolestima bubrega zahtevati komplikovane i skupe procedure, koje utiču na kvalitet života.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Dokazana direktna veza između nedostatka vitamina D i demencije

Vanja A

Stručnjaci otkrili koja je najzdravija konzervirana hrana

Vanja A

Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete grožđe

Vanja A

Ostavite komentar