Bolest koja se dobija samo sjedenjem - prvi simptomi vrtoglavica i smanjena osjetljivost na koži - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bolest koja se dobija samo sjedenjem – prvi simptomi vrtoglavica i smanjena osjetljivost na koži

Diskopatija se odnosi na degenerativno oboljenje diskova između pršljenova, a može se razviti bilo gde u kičmi. Najčešće nastaje u lumbalnom ili cervikalnom djelu kičme. Danas je ova bolest sve češća, a sve više obolijevaju i mladi zbog nepravilnog načina sjedenja.

Uzrokuje snažnu bol u predelu leđa koji je zahvaćen, a najčešće se leči fizikalnom terapijom.

Mogući uzroci

Diskovi su “jastučići” koji se nalaze između pršljenova koji čine kičmu fleksibilnom i ublažavaju stres. Kod diskopatije diskovi su povređeni iz različitih razloga. Do toga može da dođe zbog prevelike aktivnosti kao što je sport, ili zbog smanjene aktivnosti. Postoje dva moguća uzroka diskopatije:

Degenerativni procesi su najčešći razlog diskopatije. Nastaje zbog dugotrajnog stajanja ili sedenja u neobičnom položaju, što uzrokuje trošenje diska.

Takođe, može da nastane zbog trošenja diska starenjem, traume – kao što su udarac, saobraćajna nesreća, pad sa visine, dizanje prevelikog tereta, iako su ovi uzroci retki slučajevi nastanka diskopatije.

Simptomi diskopatije su bol, ukočenost i vrtoglavica. Takođe, intenzitet bola može da bude u velikom rasponu. Od malog bola do onog koji će vam onemogućiti kretanje i bilo kakav vid pmeranja.

Najčešći simptom je snažan bol u području povređenog diska.

Prvi simptomi

Postoje još neki mogući znakovi diskopatije, a to su ukočenost mišića, ograničena pokretljivost, skolioza, smanjena osetljivost na koži zahvaćenog područja, slabost i atrofija mišića, bol prilikom okretanja tela.

Kod lečenja je pre svega potrebno da uklonite simptome. Ako je to samo diskopatija, nema drugih patoloških procesa u kičmi, onda to obično nije teško, jer ona dobro reaguje na fizikalnu terapiju i masažu.

Za ublažavanje i kontrolu bola korisno je uzeti vitamin B6, koji doprinosi obnavljanju hrskavice.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija koja se primjenjuje kod lečenja diskopatije je elektroterapija, termoterapija, magnetoterapija, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, tecar terapija i manuelna masaža.

Kada prođe bolna faza, sledi najvažniji deo rehabilitacije – kineziterapija. Problem se rešava samo vežbanjem. Istežu se i ojačaju mišići kičme, posebno oni koji se nalaze na bolnom području.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Praznični kolačići sa brusnicom i čokoladom gotovi za 20 minuta

Vanja A

Rol viršle

V.R.

Ostavite komentar