Boing otkrio šta je dovelo do pada dva aviona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Boing otkrio šta je dovelo do pada dva aviona

Kompanija Boing priznala je da je greška u njenom softveru MCAS uzrokovala dvije nedavne avionske nesreće Boeinga 737 Max 8.

Iz kompanije su naveli da žale zbog izgubljenih života u nedavnim nesrećama, te su izrazili saučešće porodicama poginulih.

Preliminarni izvještaj o istrazi pada aviona kompanije Ethiopian Airlines pokazao je da je očigledno kako je obje nedavne nesreće uzrokovao softver “Maneuvering Characteristics Augmentation System” (MCAS).

Piloti su objasnili da je MCAS sistem rizičan za putovanja, a iz Boinga tvrde da su sposobni da isprave grešku. Preliminarni izvještaj pokazao je da su se piloti aviona Ethiopian Airlinesa borili s automatskim sistemom u avionu gotovo sve vrijeme tokom 6-minutnog leta, pišu agencije.

Uprkos naporima i preporučenim postupcima nisu uspjeli da vrate kontrolu nad avionom. Jedan od senzora slao je pogrešne informacije sistemu u avionu, što je dovelo do automatskog spuštanja nosa aviona četiri puta tokom leta, dok piloti nisu uspijevali da isprave grešku. Kada su isključili sistem, već je bilo kasno.

Manje od dva minuta kasnije, avion Ethiopian Airlinesa srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade.

Danas objavljeno

Srbija dala “zeleno svjetlo” Evropskoj uniji: Podržala mjere protiv Belorusije

M.

Mandić: Ovo je sramota za Crnu Goru

M.

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

M.

Ostavite komentar