22. Februara 2021.

“Bogati su uništili sistem”

Big Portal

Kako je naveo, to rade tako što se direktno obraćaju proizvođačima da bi sebi obezbedile više doza.

“Neke bogate zemlje pristupaju proizvođačima da obezbede dodatne doze vakcina, što utiče na ugovore sa Kovaksom”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na zajedničkoj video.konferenciji sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Broj vakcina izdvojenih za Kovaks se zbog toga smanjuje, dodao je on.

Šta je Kovaks?
Sistem Kovaksa uspostavljen je da bi se izbeglo da bogate zemlje prikupe sve vakcine koje se i dalje proizvode u suviše malim količinama da bi moglo da se odgovori na svetsku tražnju.

Sistem Kovaks predstavlja mehanizam finansiranja koji treba da omogući da 92 zemlje sa malim ili srednjim prihodima imaju pristup vakcinama. Ali zbog manjka vakcina prve isporuke siromašnim zemljama treba da počnu krajem meseca, dok su u mnogim bogatim zemljama kampanje vakcinacije počele krajem 2020. godine.

“Novac ne znači ništa ako ne mogu da se kupe vakcine”
Odgovarajući na pitanje o obavezama koje su preuzele SAD, Evropska unija i Nemačka da znatno povećaju svoj doprinos Kovaksu, šef SZO je ukazao da novac ne znači ništa ako ne može da se iskoristi za kupovinu vakcina.

“Možemo da isporučimo vakcine zemljama članicama Kovaksa samo ako bogate zemlje sarađuju i poštuju sporazume postignute sa Kovaksom”, rekao je on.

On je pozvao te zemlje, čija imena nije naveo, da osiguraju da se njihovim ponašanjem ne podriva sistem distribucije vakcina Kovaks kojim, između ostalog upravljaju SZO i savez za vakcine Gavi, ali sa gorčinom je dodao da misli da te zemlje sebi ne postavljaju to pitanje.

Nemački predsednik se takođe založio za to da se šire rasporede vakcine iz moralnih razloga, ali takođe i zato što je to u interesu svih da se što pre iskoreni virus da bi se izbeglo stvaranje novih modifikovanih sojeva, ponekad opasnijih, koji počinju svuda da se pojavljuju. Ali on je ipak rekao da vlade imaju pre svega obavezu prema sopstvenom stanovništvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare