11. Decembra 2020.

Bogat kulturni program povodom “Dana Vlade Miloševića”

Big Portal

Upitanju je tradicionalna manifestacija, koja se održava od 2000. godine, a ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Vlade S. Miloševića, kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga.

– Zbog pandemije izazvane širenjem virusa korona pomjeren je i termin održavanja manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”, koja se inače održava u aprilu. U realizaciji programskih aktivnosti ovogodišnje manifestacije učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, te istaknuti umjetnici – poručili su organizatori.

Umjetnički program izvodiće se u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor i Akademije umjetnosti. U okviru manifestacije biće dodijeljene nagrade najboljim studentima studijskog programa Muzičke umjetnosti.

– Na ceremoniji otvaranja manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića 2020”’, zakazanoj za 14. decembar, u Kamernoj sali Akademije umjetnosti, govoriće pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, predsjednik Muzikološkog društva Republike Srpske Dragica Panić Kašanski, te v.d. dekana Akademije umjetnosti UNIBL Dragana Purković Macan – naglasili su organizatori.

Dani Vlade S. Miloševića ove godine počinju u ponedjeljak u Kamernoj sali Akademije umjetnosti u 12 časova.

– Manifestaciju će otvoriti Dejan Janković koji će na klaviru izvoditi kompoziciju Vlade Miloševića “Balada” – objasnili su.

Ovom prilikom održaće se i dodjela nagrada najboljim studentima Studijskog programa muzičke umjetnosti (Akademija umjetnosti i Muzikološko društvo).

Otvaranje programa upotpuniće retrospektive i refleksije “Vlado Milošević”, te govor Sande Dodik na temu “Uticaj Mokranjca na stvaralačke početke Vlade Miloševića”.

– Program se nastavlja u utorak u 12 časova u Kamernoj sali Akademije umjetnosti, gdje će Saša Pavlović održati promociju notnih izdanja Vlade Miloševića, “Hilandar” – simfonijska poema i Sabrana duhovna djela – dodaju organizatori.

Biće prikazana i “Tradicija na (s)ceni” Vlado Milošević – retrospektive i refleksije, a Panić Kašanski predstaviće “Tragom terenskog istraživačkog rada Vlade Miloševića” gdje će se govoriti o ulozi Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti u proučavanju i popularizaciji muzičke tradicije.

Sanja Pupac govoriće o ulozi Muzeja Republike Srpske kao čuvara i promotora etnomuzikološkog rada Vlade Miloševića.

U srijedu u 16 časova u Kamernoj sali nastupiće frulaš i kavalista Goran Pivašević, dok će se u četvrtak program premjestiti u Banski dvor. U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u 20 časova, održaće se koncert povodom 250 godina Ludviga van Betovena.

ŽIVOT VLADE MILOŠEVIĆA
Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Banjaluci, gdje dobija i prve muzičke osnove.
Studije, prvo istorije i geografije, završio je u Beogradu, a potom i muzike, pedagoški smjer, u Zagrebu. Predavao je na Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, radio je u Muzeju Bosanske krajine, dirigovao horom SPD „Jedinstvo”. Kao kompozitor, Vlado Milošević je počeo s harmonizacijama i obradama za hor, prešao na solo pjesme, te napisao rukovet “Pjesme sa Zmijanja. Većinu zapisa je transkribovao i objavio u četiri knjige.

Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada, Vlado Milošević je dobio više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare