BoDžo, šah mat - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

BoDžo, šah mat

Britanski parlament odbacio je predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore, glasajući rano jutros protiv tog predloga.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta, prenosi Rojters

Toko glasanja, samo 293 njih je podržalo njegov predlog.

Prethodno je britanska kraljica Elizabeta dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris Džonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

S druge strane, Džonson je braneći svoj stav o izborima u parlamentu, rekao da je to jedini način da se Bregzit pomeri sa mrtve tačke.

“Gospodine predsedavajući, ponovo podnosim predlog za prevremene opšte izbore, ne želim to, nadao se da bi ovaj korak bio nepotreban”, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

“Ipak sam prihvatio stvarnost da su izbori jedini način da se pomerimo sa mrtve tačke i da služimo nacionalnom interesu tako što ćemo dati onome ko bude premijer najjači mogući mandat da pregovara o našoj zemlji na Evropskom savetu sledećeg meseca”, izjavio je on.

Džonson je rekao da će, ako parlament ne bude glasao za izbore, on otići na samit EU sledećeg meseca tražeći dogovor, ali da neće tražiti još jedno odlaganje Bregzita.

B92

Danas objavljeno

Brojke u opadanju: U BiH danas 207 novozaraženih koronavirusom, preminulo 15 osoba

M.

U Srbiji 901 novozaraženih, preminulo 18 osoba

M.

Novi korona – eksperiment u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar