9. Maja 2022.

Bocan-Harčenko: Zapad na Srbiju vrši nevjerovatan pritisak

Big Portal
  • Mi to znamo i iz sopstvenih informacija, i od rukovodstva Srbije, i da su to potpuno realni, brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa – rekao je Bocan-Harčeno u intervjuu za Politiku.

Naveo je da Rusiji takvo ponašanje djeluje potpuno, kako je rekao, “divlje” i ocijenio da su EU, NATO i SAD zbacili maske i ponovo pokazali svoju pravu politiku.

  • Mi odlično razumijemo taj nevjerovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi – rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da Rusija visoko cijeni principijelnu liniju koju Srbija čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija.

Govoreći o izjavi predsjednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je pitanje Donbasa povezao sa KiM, ruski ambasador je rekao da nije praksa Moskve da se komentarišu izjave predsjednika i istakao da nema i ne može biti nikakve promjene pozicije Rusije prema kosovskom pitanju.

  • Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN – istakao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, sve što se tiče navodne promjene ruskog stava izmišljeno je sa ciljem da se pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim mjerama.

Na pitanje da li isključuje mogućnost da povezivanje pitanja Krima, Donbasa i KiM ipak može biti dio diplomatskog paketa, odnosno trgovine između Moskve i Vašingtona, Bocan-Harčenko je odgovorio da to ne postoji ni u naznakama, da su dvostruki standradi očigledni, da Zapad nema argumente i da nikada nisu mogli da objasne svoj stav prema KiM, Krimu ili Donbasu.

  • Mi ova pitanja takođe ne dovodimo u vezu, to su različiti konteksti i istorijske okolnosti, mada je Kosovo pružilo presedan. Samo ukazujemo da su, za razliku od Kosova, na Krimu i u Donbasu bili održani referendumi gdje je iskazana volja naroda, što je poslužilo kao temelj za priznanje nezavisnosti i uklapa se u osnove međunarodnog prava – istakao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da na KiM nije bilo referenduma.

  • Štaviše, oružani sukob na Kosovu je bio završen prije gotovo deceniju i pregovori su bili u toku, dok su žitelji Donbasa bili od 2014. godine stalno suočeni sa prijetnjom fizičkog uništavanja – rekao je Bocan-Harčenko.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare