Bocan-Harčenko upozorava: Zapad namjerno ostavlja "vakuum" na KiM – to je put koji vodi ka sukobu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bocan-Harčenko upozorava: Zapad namjerno ostavlja “vakuum” na KiM – to je put koji vodi ka sukobu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je da Zapad namjerno ostavlja “bezbjednosni vakuum” na Kosovu i Metohiji da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije i upozorio da je to put koji vodi ka sukobu.

Saopštenje ruskog ambasadora u Beogradu prenosimo u cijelosti:

  • Kosovski “premijer” Kurti je još jednom odbio prijedloge Evropske unije o stabilizaciji situacije na sjeveru Kosova, koja je na ivici sukoba. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao konstruktivno opredjeljenje. Neću se čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija. Skroz lažna poruka.

Naravno da je “bezbjednosni vakuum”, o kojem govori visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozep Borelj, opasan. Tu nema nikakve rasprave. Međutim, nije moguće razumjeti zašto šef evrodiplomatije smatra da ni Euleks, niti Kfor ne mogu da ga popune da bi se izbjegla kriza. Upravo to spada u nadležnost tih međunarodnih prisustava. Smatram da bi vrijedilo da se Borelj upozna sa njihovim mandatima.

Čini se da Zapad namjerno ostavlja “bezbjednosni vakuum” da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije.

  • Upozoravamo: to je put koji vodi ka sukobu – saopštio je Bocan-Harčenko.

Podsjećanja radi, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče je u Briselu odbio prijedlog EU za deeskalaciju situacije na KiM, a tokom noći Priština je na zahtjev Amerike odložila za 48 sati odluku o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na tablice RKS.

Danas objavljeno

Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza

Vanja A

Određen pritvor K.Ž. zbog iskorištavanja djece za pornografiju

Vanja A

Dodik: Dogovorena posjeta Vučića Srpskoj; Biće održana zajednička sjednica dvije vlade

Vanja A

Ostavite komentar