Bocan-Harčenko poručuje: “Situacija oko Kosmeta i u BiH VEOMA ZABRINJAVA” - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bocan-Harčenko poručuje: “Situacija oko Kosmeta i u BiH VEOMA ZABRINJAVA”

Situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom i BiH veoma zabrinjava, jer ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju nezavisnog Kosova, ali i pokušaji da se Republici Srpskoj oduzmu ovlašćenja garantovana Dejtonskim sporazumom, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je istakao da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rješenje, koje može da potvrdi Savjet bezbjednosti UN.

Bocan-Harčenko je rekao za Tanjug da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima “gura” stav koji odgovara Beogradu.

Kao najsvježiji primjer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve, on je naveo razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom u Moskvi, prije nekoliko dana, tokom kojeg je iznijet stav Rusije o situaciji na zapadnom Balkanu.

–Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim Kosmeta, i pitanje BiH i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao miješanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat – istakao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da političku situaciju u Prištini vidi kao nestabilnu, uz ocjenu da je teško predvidjeti kada će biti nastavljen dijalog sa Beogradom, pod okriljem EU, i kakvi će biti njegovi rezultati.

On je rekao da je ohrabrujuće to što postoji saradnja, razumijevanje sa Srbijom.

–Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih – što se tiče BiH – rekao je Bocan-Harčenko.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Autor: Srpskainfo/Srna

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar