Bocan Harčenko: Moskva dosljedna, neće priznati Kosovo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bocan Harčenko: Moskva dosljedna, neće priznati Kosovo

Ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko, poručio je da Moskva neće priznati samoproglašeno Kosovo i da ostaje dosljedna svojoj politici, a smatra i da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

“Tražimo implementaciju Rezolucije 1244, koja treba da se primenjuje, i prema našem mišljenju, i prema Međunarodnom pravu“, rekao je Bocan Harčenko, gostujući u emisiji Insajder TV.

On je ovaj stav Rusije iznio odgovarajući na pitanje da li izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, da su samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova, znači i promjenu odnosa Rusije prema pitanju statusa srpske južne pokrajine, navodi Insajder.

“Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promeni odnos prema tom pitanju“, objasnio je ambasador Rusije u Srbiji i dodao da ono ostaje presedan u međunarodnom pravu, kao i da “jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti“ Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcjepljenjem Dombasa.

“Građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara“, rekao je Harčenko uz napomenu da su se oni na referendumu izjasnili za otcepljenje od Ukrajine, što sa KiM nije slučaj.

Ambasador Rusije izjavio je da ne očekuje da će Srbija Ruskoj Federaciji uvesti sankcije i ocijenio kao pozitivno dosadašnje odbijanje Srbije da prema Rusiji primjeni kaznene mere.

Harčenko je podsjetio da Srbija, kao i njen predsjednik, Aleksandar Vučić od početka ruske “specijalne vojne operacije“ imaju dosljedan stav i dodao da zvanična Moskva to umije da cijeni.

On je iznio uvjerenje da kod građana Srbije postoji većinsko razumijevanje za rusku vojnu operaciju, a insistiranje SAD i EU da Srbija Rusiji uvede sankcije oijcenio je kao “neverovatne pritiske i neprijateljsko ponašanje zapada prema Srbiji“.

Ruski diplomata nije direktno odgovorio na pitanje Insajder TV kako bi Rusija gledala na to da joj Srbija uvede sankcije, pod uslovom da do toga ipak dođe, rekavši da ne može da govori o nečemu što se nije desilo.

On je izjavio i da odluka Rusije da Bugarskoj i Poljskoj obustavi dostavu gasa, zbog odbijanja te dvije države da ruski gas plaćaju u rubljama, ne bi trebalo da utiče na dotok gasa do Mađarske i Srbije gasovodom Turski tok.

“Govori se o prekidu snabdevanja Bugarske gasom, a ne o tranzitu gasa kroz tu zemlju“, objasnio Aleksandar Bocan Harčenko, reagujući na najavu bugarskog premijera da će preispitati sve ugovore sa Rusijom, pa i one koje se tiču tranzita.

Ruski ambasador očekuje da ugovor o isporuci gasa između Rusije i Srbije, koji ističe 31. maja, bude obnovljen i s tim u vezi najavio je razgovore na relaciji Gasprom – Srbija gas, Vlada Srbije i Vlada Ruske Federacije, uz napomenu da nema smisla da on priča o njihovom sadržaju ili rezultatu.

Govoreći o sudbini NIS-a, u slučaju da Evropa uvede novi paket sanckija Ruskoj Federaciji, kojim bi bila obuhvaćena i ta kompanija, Harčenko je izrazio očekivanje da to pitanje bude rešeno uz odgovarajuće mehanizme koje bi zaštitile NIS i ovaj vid saradnje.

“Srbija je Rusiji prijateljska zemlja i mi nastavljamo saradnju u svim oblastima“, zaključio je Harčenko, prenosi Insajder.

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar