29. Novembra 2022.

Bob Dilan usred skandala zbog potpisivanja knjiga

Big Portal

Američki nobelovac i oskarovac Bob Dilan, koji se izuzetno retko obraća javnosti, izdao je saopštenje da bi se izvinio zbog svoje „greške u proceni“.

Muzičar se našao usred skandala zbog upotrebe mašine za potpisivanje specijalnih primeraka njegove nove knjige koja je reklamirana kao „ručno potpisana“.

https://www.instagram.com/p/CkX4qKtjA8g/

Knjiga The Philosophy of Modern Song sadrži komentare legendarnog kantautora o numerama drugih izvođača i objavljena je početkom novembra u ograničenoj seriji od 900 „ručno potpisanih“ primeraka, prodatih po ceni od 599 dolara.

Uz sve primerke kupci su dobili potvrdu o autentičnosti od izdavačke kuće “Simon & Schuster”.

Kako su kupci počeli da dobijaju svoje primerke, mnogi su delili fotografije svojih knjiga na društvenim mrežama i brzo su shvatili da su potpisi identični.

U saopštenju, osamdesetjednogodišnji muzičar navodi da su sva njegova dela „tokom godina“ bila ručno potpisana. 

„Međutim, 2019. godine imao sam težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije. Potrebna je petočlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom da bi omogućila ove sesije potpisivanja, a nismo mogli da pronađemo siguran i izvodljiv način da završimo ono što je trebalo da uradim dok je virus besneo“, objašnjava Dilan.

„Dakle, tokom pandemije bilo je nemoguće bilo šta potpisati i vrtoglavica nije pomogla. Pošto su se nazirali ugovorni rokovi, sugerisana mi je ideja da koristim automatsku olovku, uz uveravanje da se to sve vreme radi u umetničkom i književnom svetu. Korišćenje mašine je bila greška u proceni i želim odmah da je ispravim. Sa kućom ‘Simon & Schuster’ i mojim partnerima iz galerije trudim se da uradim upravo to”, navodi kantautor.

Izdavačka kuća “Simon & Schuster” izvinjava se zbog prošlonedeljne kontroverze i nudi da vrati novac svim nezadovoljnim kupcima.

Valjanost Dilanovih potpisa na njegovim delima, od kojih se mnoga trenutno prodaju za više od 12.000 funti (13.850 evra) takođe je dovedena u pitanje.

Kuća “Castle Fine Art”, koja trguje umetničkim delima u Ujedinjenom Kraljevstvu, među kojima su Dilanova likovna dela, saopštila je da su bili „potpuno nesvesni upotrebe auto-olovke“ i otkrili su da su samo dve serije otisaka – obe objavljene ove godine – bile potpisane automatskom olovkom umesto ručno.

„Možemo da potvrdimo da je sva druga izdanja, koja su prethodila ovim izdanjima, pojedinačno svojeručno potpisao Bob Dilan“, navodi se u saopštenju “Castle Fine Art”-a.

I ova kuća nudi da kupcima vrati novac, ali pod uslovom da vrate svoje sertifikate o autentičnosti.  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare