BMW X5, Mercedes GLE i Audi Q7 dobijaju rivala iz Koreje: Stiže Genesis GV80 - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

BMW X5, Mercedes GLE i Audi Q7 dobijaju rivala iz Koreje: Stiže Genesis GV80

Korejski proizvođač premijum automobila objavio je fotografije i tehničke detalje svog prvog SUV-a.

Genesis GV80 debitovao je kao konceptni automobil pre gotovo tri godine na njujorškom auto-salonu. Koncept iz 2017. nastao je u saradnji dizajnerskih studija iz Koreje, Amerike i Nemačke, a produkcijska verzija manje-više je zadržala stilske karakteristike tog vozila.

Na prvim fotografijama serijske verzije GV80 koje je objavio proizvođač vidi se dominantna maska hladnjaka na prednjem delu vozila i taknki LED farovi. LED tehnologija prisutna je i na zadnjim svetlosnim grupama, dok unutrašnjost karakterišu minimalistički dizajn i luksuzni materijali od kože, aluminijuma i drveta.

Foto: Genesis promo

Široka centralna konzola jasno razdvaja pozicije vozača i suvozača, a vrh komandne table rezervisan je za široki ekran multimedijalnog sistema. Ventilacioni otvori su diskretno uklopljeni u prednju konzolu automobila, a komande klima-uređaja predstavljaju kombinaciju fizičkih točkića i tastera osetljivih na dodir.

Genesis GV80 postavljen je na mehaničku platformu sa zadnjim pogonom, dok je pogon na sva 4 točka dostupan kao opcija.

Foto: Genesis promo

Proizvođač za sada nije objavio podatke o motorima, ali procureli su detalji pogonskih jedinica za domaće tržište.

Na početku prodaje u Koreji, GV80 pokretaće 3.0-litarski V6 turbo-dizel sa 278 KS (205 kW) i 590 Nm, uparen sa 8-brzinskim automatikom. Ova verzija ubrzavaće 0-100 km/h za 6,8 s.

Foto: Genesis promo

Nešto kasnije očekuje se 4-cilindarski 2.5-litarski turbo-benzinac sa 304 KS (224 kW) i 422 Nm. Automobil će do stotke stizati za 6,9 s. U vrhu ponude će se naći 3.5-litarski V6 turbo-benzinac sa 380 KS (279 kW) i 520 Nm, a ova verzija GV80 od 0 do 100 km/h ubrzavaće za 5,7 s.

U planu je da Genesisov prvi SUV u prodajne salone stigne u januaru, i to najpre u Južnoj Koreji, dok bi se na ostalim svetskim tržištima u prodaji našao kasnije tokom 2020.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Kia želi da postane vodeći brend električnih vozila

D

Kinezi imaju novi SUV, kako vam izgeda?

D

Šta su Amerikanci zaista mislili o Yugu i koliko se razlikovao od onog za naše tržište?

D

Ostavite komentar