BMW: Profit povećan uprkos padu prodaje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

BMW: Profit povećan uprkos padu prodaje

BMW grupa je povećala profit za više od dva puta u provoj polovini 2022. godine, na 16,1 milijardu EUR, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali je kompanija upozorila da neće ostvariti zadate ciljeve kada je reč o godišnjoj proizvodnji zbog poskupljenja energenta i nestašice delova.

Grupacija je povećala profit u prvoj polovini godine za 65,9%. Od 1. januara do 31. jula prodala je 1,1 milion vozila, dok je u istom periodu prošle godine prodala 1,3 miliona automobila.

Konkretno, u prvih šest meseci 2022. grupa je prodala milion primeraka automobila marke BMW, nešto više od 140.000 jedinica marke MINI i 3.191 primerak marke Rolls-Royce.

Grupacija navodi da će morati da umanji prognozirani obim proizvodne u drugom delu godine zbog nestašice komponenti, poskupljenja energenata i dodatnih poremećaja usled rata u Ukrajini.

U sličnoj situaciji nalaze se i drugi veliki proizvođači. Volkswagen je zabeležio pad prodaje za 2,2 odsto, ali je povećao profit pre plaćanja poreza za 16,1%., na 13,2 milijarde EUR u prvoj polovini ove godine.

BMW grupa zabeležila je rast porodaje elektrifikovanih modela za 20,4%, na ukupno 184.468 primeraka, što čini 15,8% u ukupnoj prodaji ove marke. Udeo potpuno električnih modela je udvostručen na 75.890 primeraka.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Da li je ovo najuspjelija posveta Spačeku?

Vanja A

Kraj jedne ere

Vanja A

Retro je u modi: Citroen predstavio novi logo

Zeljka

Ostavite komentar