BMW prelazi na Android Automotive od naredne godine - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

BMW prelazi na Android Automotive od naredne godine

Većina vozača sa Android telefonima se oslanja na Android Auto u svojim automobilima, naravno, ukoliko je Android Auto podržan.

Postoji velika razlika između projektovanja vašeg pametnog telefona na ekran vašeg automobila i vozila na kojem se nalazi Android, odnosno Android Automotive.

Za one koji ne znaju, Android Automotive je kompletan operativni sistem koji se nalazi na automobilu, dok je Android Auto mogućnost da vaš auto na ekranu projektuje funkcionalnosti i aplikacije sa vašeg telefona. Otprilike kao kada imate mogućnost da na TV-u podelite YouTube video ili kada TV ima Android operativni sistem koji hendluje ceo smart deo.

Android Automotive postaje sve popularniji kod proizvođača automobila, pa će se od 2023. godine i BMW naći na listi kompanija koje ga podržavaju. Naravno, BMW će imati svoju verziju korisničkog interfejsa, koji će koristiti Android Automotive kao osnovu. Ovo je velika promena u odnosu na dosadašnje Linux verzije operativnih sistema koje se sada ugrađuju u BMW automobile nove generacije.

bmw810x476.jpg

BMW je zvanično potvrdio da će preći na Android Automotive, ali za sada se samo zna da se to neće desiti pre marta 2023. a proizvođač će objaviti listu podržanih automobila.

Glavna prednost Android Automotive operativnog sistema su fleksibilnost i mogućnosti prilagođavanja. Van ugrađenih Google aplikacija kao što su Play Store, Maps i Assistant nemojte očekivati da će BMW odmah usvojiti Android izgled i sve funkcionalnosti. Ovaj proizvođač će gotovo sigurno napraviti prelazno rešenje koje neće previše odudarati od dosadašnjeg Linux OS-a.

Naglasićemo i da je BMW jedna od kompanija koje su malo konzervativnije pristupile saradnji sa kompanijama kao što je Google. Od leta 2020. godine BMW je uveo Android Auto kao opciju nakon podrške za CarPlay koja je trajala godinama.

Benchmark.

Danas objavljeno

Arrival pauzira rad na električnim autobusima

V.R.

Direktno ubrizgavanje benzina – blagoslov i kletva u isto vrijeme

V.R.

Novi Volvo XC90 pokazao svoje “lice”

V.R.

Ostavite komentar