15. Oktobra 2022.

BMW-ov M odjel neće se baviti motorima s tri ili četiri cilindra

Big Portal

Nakon odluke Audija da njihove RS modele (koje potpisuje odjel Audi Sport) neće pokretati motori koji imaju manje od pet cilindara, slična odluka stigla je i iz Minhena, jer su u BMW-u odlučili da će i buduće modele iza kojih stoji M odjel i dalje pokretati motori koji neće imati manje od šest cilindara.

Uz činjenicu da svi idu u djelimičnu elektrifikaciju, Mercedesov AMG odjel ostaje jedini član plemenitog njemačkog trojstva koji u priči o sportskim modelima visokih performansi koristi motor sa samo četiri cilindra koji je prije neki dan po prvi put ponuđen (i) u kombinaciji s novom najsnažnijom C-Klasom (C63 S E Performance).

Na pitanje o budućnosti turbobenzinaca koji pokreću modele iz ponude M odjela, šef Franciscus van Meel odmahnuo je rukom i rekao da u Minhenu neće odustati od manjeg trolitarskog rednog 6-cilindarskog i većeg 4,4-litarskog V8 motora kojima asistiraju turbopunjači, a već dugo pokreću M modele.

Ranije je objavljeno da će tek predstavljen novi BMW M2 biti posljednji model iz M odjela čiji 6-cilindarski motor ne čini dio hibridnog sistema, ali i uz potvrđenu elektrifikaciju čistokrvne M-ove pokretat će samo motori sa šest i osam cilindara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare