BMW je najveći izvoznik automobila iz SAD-a - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

BMW je najveći izvoznik automobila iz SAD-a

Sedmi put zaredom BMW je najveći izvoznik automobila iz SAD-a. Nije to ni Ford, ni General Motors, a ni Jeep. Deluje čudno, ali je logično. Radi se o vrednosti izvezenih vozila. Kako prenosi Revija HAK, prošle godine je izvezeno 218.820 vozila vrednih 8.9 milijardi američkih dolara.

Rekordnu vrednost BMW je postigao prethodne godine, kada je izvezenih 246.014 vozila procenjeno na 9.6 milijardi dolara. Koronakriza je učinila svoje u prvoj polovini 2020. godine, ali je zato drugih šest meseci bilo rekordno.

Fabrika u Spartanburgu (Južna Karolina) proizvodi SUV-ove X3, X5, X6 i X7 koji se odlično prodaju, a cena im je daleko od alanfordovske – prave sitnice. U prvoj polovini godine fabrika je privremeno stajala zbog pandemije. Proizvodnja je od aprila nadalje mirovala pet nedelja pre nego što je polako ponovno pojačana pod strožim higijenskim pravilima. Nakon toga proizvodnja je zaista ubrzala: u drugoj polovini godine proizvedeno je gotovo 218.000 vozila, što je više od 60 posto ukupne godišnje proizvodnje od 361.365 vozila. Nikad ih nije toliko proizvedeno za pola godine

–BMW je ponosan što doprinosi američkom trgovinskom bilansu – rekao je direktor fabrike Knudt Flor. Isporuke su zabeležene u više od 125 zemalja u 2020. godini. Najvažnija ciljna zemlja bila je Kina s 23,2 posto. Sledi Nemačka s 12,9 posto.

Većina vozila je SAD napustila brodovima: 189.000 vozila isporučeno je samo kroz luku Čarlston. Iz SAD-a je vozom krenulo 13.000 vozila, uglavnom za Kanadu, gde je otišlo šest posto izvoza.

Izvor:Revijahak.hr

Danas objavljeno

Bentley u čvrstom zagrljaju Audija

Vanja A

BMW se oprašta od V12 motora u velikom stilu

Vanja A

Prodaja automobila u Europi: pad od 2,4% u 2021., 22,8% u decembru

Vanja A

Ostavite komentar