BMW i Jaguar-Land Rover zajedno u električnu budućnost - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

BMW i Jaguar-Land Rover zajedno u električnu budućnost

Dve automobilske grupacije zajedno će raditi na razvoju sledeće generacije pogonskih jedinica za vozila na struju.

Dve automobilske grupacije zajedno će raditi na razvoju sledeće generacije pogonskih jedinica za vozila na struju.

BMW grupa, baš kao i Jaguar Land Rover (JLR), želi da uhvati korak sa auto-kompanijama koje su već napravile značajne rezultate na tržištu električnih vozila, s obzirom da je pogon na struju trenutno favorizovan kada je u pitanju budućnost automobilske industrije.

U tom cilju, Bavarci se udružuju da JLR, koji je u vlasništvu indijske kompanije Tata i koji je već napravio važan iskorak kada su u pitanju modeli na struju automobilom Jaguar I-Pace.

Naime, ovaj električni krosover osvojio je dve najvažnije titule koje se svake godine dodeljuju najboljim novim automobilima – postao je “Evropski auto godine 2019.”“Svetski auto godine 2019.”

BMW razvija novu, Gen 5 eDrive generaciju električnih automobila (Foto: BMW promo)

Sa druge strane, BMW, koji je pre nekoliko godina debitovao na tržištu električnih automobila modelom i3, uveliko radi na potpuno novoj generaciji vozila na struju, predvođenih SUV-om iX3.

Dve automobilske grupacije sada su dogovorile saradnju na polju pogonskih jedinica za sledeću generaciju svojih električnih automobila. Prema rečima ljudi iz BMW-a i JLR-a, Ove pogonske jedinice biće ključne za vozila budućnosti koja će karakterisati 4 glavne osobine: autonomna vožnja, međusobna povezivost putem Interneta i drugih mreža, električni pogon i deljenje između više korisnika (car sharing).

Kako se navodi, buduće električne pogonske jedinice biće bazirane BMW-ovim najsavremenijim tehnološkim rešenjima na polju elektrifikacije automobila. Reč je o petog generaciji (Gen 5) eDrive tehnologije koja obuhvata elektromotore, prenosne sisteme i upravljačke elektronske jedinice. BMW će 2020. predstaviti prvi serijski model Gen 5 eDrive generacije, pomenuti iX3.

Danas objavljeno

Nissan najavio novi model za februar

D

Zvanično: Golf je “mrtav” u Americi

D

Unikat – Tesla bez krova

Zeljka

Ostavite komentar