Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu

Kompanija Blue Origin ima mnogo ambicioznije planove od svemirskog turizma, a među njima je i komercijalna svemirska stanica.

Blue Origin, koji je u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa, počeo je da radi na kreiranju sopstvene svemirske stanice pod nazivom Orbital Reef. Ova stanica će biti industrijskog i komercijalnog tipa, a početak rada se očekuje u drugoj polovini ove dekade.

Stanica će biti razvijena u saradnji s kompanijom Sierra Space, ćerkom firmom korporacije Sierra Nevada, s kojom će deliti vlasništvo i upravljanje. Kompanija Sierra Space je poznatija po letelici Dream Chaser koja ulazi u upotrebu 2022. godine, a koja će transportovati teret do Međunarodne svemirske stanice. Orbital Reef ima podršku Boeinga, kompanija Redwires Pace i Genesis Enginering Solutions, ali i Državnog univerziteta Arizona. Kompanija se nada da će koristiti Boeingov Starliner i Sierra Spaceov Dream Chaser za transport tereta i putnika do stanice Orbital Reef.

Orbital Reef je nešto poput poslovnog parka u svemiru, koji će ponuditi istraživačkim industrijskim, međunarodnim i komercijalnim klijentima jeftine i konkurentne sveobuhvatne usluge koje su im potrebne, uključujući svemirski transport i logistiku, smeštaj u svemiru, smeštaj opreme i operacije koje uključuju i posadu. Svako ko želi “svoju adresu u orbiti”, to će moći i da učiniti.

U Orbital Reefu će moći da boravi do deset osoba, gotovo koliko i na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njegova arhitektura će biti fokusirana na čoveka te će ponuditi usluge i sadržaje svetske klase. Sadržavaće više portova za gostujuće svemirske letelice i module, kao i otvoreni sistem koji će omogućavati svakom kupcu ili državi da ga koristi. Kako tržište za ovakvim objektima bude raslo, Orbital Reef će prilagođavati svoje sadržaje i uslužne mogućnosti, obećali su iz Blue Origina.

Foto: Darryl Fonseka / Shutterstock.com

Blue Originov jedini uspešan projekt je turistički program koji šalje putnike do ruba svemira pomoću New Sheparda. Dosad je putovalo osam ljudi uključujući Jeffa Bezosa i glumca Williama Shatnera. Drugi projekti poput rakete New Glen i lunarnog landera Blue Moon još su u razvoju.

B92.

Danas objavljeno

Pojavile se slike Motorola Moto Edge X30 telefona, zvanični detalji o ekranu

Vanja A

Ovo su najpopularniji emodžiji 2021.

Vanja A

Microsoft Edge šalje čudne poruke kada pokušate da preuzmete Chrome

Vanja A

Ostavite komentar