4. Septembra 2021.

Blokirani prilazi Cetinju iz Budve i Podgorice

Big Portal

Kruševo ždrijelo mjesto je nove blokade puta između Cetinja i Podgorice u blizini restorana Belveder. Građani su uspjeli da istovare gume a ispred guma nalaze se i betonske blokade i kamenje. Ispred guma su građanske aktivistkinje iz prijestonice i drugih crnogorskih gradova. One su u znak protesta sjele na ulicu, javlja RTCG.

Kako javlja dopisnica Radija Crne Gore na tom mjestu nema pripadnika Uprave policije. Građani su iza blokada od guma dovezli su svoje automobile.

Još jedna blokada sa gumama nalazi se nedaleko od Kruševog ždrijela na putu koji vodi ka Lipskoj pećini.

Građani su reporterki Radija Crne Gore kazali da se plaše da će policija pokušati da ih rastjera, i dodali da namjeravaju da tu ostanu čitave noći.

Uoči današnjih protesta u Cetinju, desetine policajaca su skinuli uniformu te prešli kod građana koji su blokirali prilaze tom gradu, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Veliki broj Crnogoraca stigao je jutros u Cetinje iz drugih gradova. Danas je izbilo nekoliko incidenata između protivnika održavanja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u tom gradu i policije, a građani su sklonili zaštitnu ogradu između gradskog trga i Cetinjskog manastira i probili policijski kordon na ulazu u grad.

Okupljeni nose majice: “Da je vječna Crna Gora”, crnogorske zastave, a na ulazu u grad je istaknut transparent: “Da je vječna Crna Gora”.

Grupa građana probila je danas policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku, na ulazu u Cetinje, a potom su na ulicu prosuli kamenje, i tako blokirali saobraćajnicu od Podgorice do Prijestonice.

Oni su uzvikivali “Ovo je Crna Gora” i ” E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”.

Kako javljaju reporteri Javnog servisa, nešto kasnije probijena je i blokada kod stare vatrogasne. Veliki broj građana je trenutno blokirao ulaz u Cetinje kod kružnog toga. Sa druge strane policija je blokirala puta ka Budvi, a tu je i grupa građana napravila blokadu.

Policija se sklonila sa blokade puta ka Budvi. Građani su kazali da je postignut dogovor da se povuku i jedni i drugi. Ipak građani su još uvijek prisutni na tom mjestu a veća grupa njih pošla je ka drugoj blokadi na Kruševom ždrijelu.

Građani su potom probili i policijsku blokadu kod stare vatrogasne, javljaju naši reporteri. Cilj blokade saobraćajnica je da se onemogući dolazak sveštenstva SPC na ustoličenje u Cetinjskom manastiru.

Građani poručuju i “Neće Joanikije na Cetinje”.

Kod restorana “Belveder” građani su postavili barikadu napravljenu od guma.

Ranije danas na Cetinju građani su uklonili dio zaštitne ograde ispred Dvora Kralja Nikole.

https://www.facebook.com/PortalRTCG/videos/398494674968948

(RTCG Foto: RTCG)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare