10. Jula 2021.

Blokirana izrada “kovid” pasoša u BiH

Big Portal

Prema informacijama iz tog resora zbog određenih zastoja nije realno da prvi digitalni sertifikati budu izdati krajem jula. Tvrde i da rade na rješavanju svih prepreka koje su se pojavile te da će, kada “kovid” pasoši budu spremni za izdavanje, o tome obavijestiti javnost.

Te informacije za “Glas Srpske” je potvrdio zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić te naglasio da je sada nezahvalno prognozirati kada će prvi “kovid” pasoši biti spremni za izdavanje.

Podsjetio je da je održano nekoliko sastanaka u vezi sa ovim sa predstavnicima nadležnim institucija na svim nivoima vlasti u BiH i da se razgovori nastavljaju. Ilić je podvukao da traže najbolje idejno rješenje i put kako ga sprovesti u djelo.

– Određene smjernice su dogovorene i postoje zamisli na koji način bi to trebalo sprovesti u djelo da bi funkcionisalo. U ovom momentu sigurno možemo reći da ćemo imati “kovid” pasoše i da to neće izostati, ali sada je nezahvalno izlaziti u javnost sa konkretnim datumima. Nije nemoguće da to bude i u julu ili avgustu. Uglavnom radimo na tome i stvar je tehnike kako to izvesti – istakao je Ilić i dodao da je jedna od zamisli da to ide preko baza koje ima Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

I iz IDDEEA su ranije kazali da su preduzete sve aktivnosti u saradnji sa ministarstvom te je pripremljen prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim “kovid” potvrdama. Prema njihovim riječima, prijedlog je upućen na konsultacije i dobijanje potrebnih saglasnosti da bi odluka bila usvojena u Savjetu ministara.

– U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne “kovid” potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja digitalne “kovid” potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU – pojasnili su u Agenciji.

“Kovid” pasoši će, kako ističu domaći i strani zvaničnici, olakšati putovanje izvan zemlje u uslovima pandemije virusa korona, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korona.

Svrha
Digitalni “kovid” sertifikat EU počeo je da funkcioniše od početka jula i omogućava građanima Unije da se kreću između zemalja. Svrha sertifikata je da omogući kretanje, bez potrebe ograničenja, za one koji su vakcinisani, imaju nedavni negativni rezultat testa na “kovid 19” ili su se nedavno oporavili od bolesti. Priznaju ga sve članice EU, kao i druge evropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švajcarske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare