Blokirana britanska željeznica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blokirana britanska željeznica

Štrajkovi su blokirali željezničku mrežu Britanije dok traje spor vođa sindikata, željezničkih firmi i Vlade o zahtjevu za povećanje plata radnicima kako bi pratile rastuću inflaciju.

Sindikati traže znatnija povećanja plata za svoje članove jer nagli rast troškova hrane i goriva dovodi domaćinstva do ivice, dok je Vlada pozvala na ograničavanje plata kako bi se izbjegla spirala inflacije.

Sindikati su formirali kolone oko željezničkih stanica drugi dan ove nedjelje i upozorili na više industrijskih akcija, ako ne bude postignut dogovor.

Generalni sekretar Udruženja radnika željeznice, pomorstva i transporta Mik Linč rekao je za Bi-Bi-Si da je vrlo vjerovatno da će biti novih štrajkova ako radnici ne dobiju poravnanje.

Iako su razgovori u toku, treći dan štrajka planiran je za subotu, 25. jun.

I drugi resori privrede planiraju industrijske akcije što bi moglo voditi, kako sindikati kažu, do “ljeta nezadovoljstva”.

Vlada je kritikovala štrajkove, nazivajući ih kontraproduktivnim i najštetnijim za one sa niskim primanjima koji zavise od javnog prevoza i ne mogu da rade od kuće.

Ministri će kasnije danas iznijeti planirane izmjene zakona koje će preduzećima olakšati korištenje privremenog osoblja, radi smanjenja uticaja štrajka na minimum.

  • Ponovo sindikati drže zemlju kao taoca zaustavljanjem ključnih javnih službi i preduzeća. Situacija u kojoj se nalazimo nije održiva – rekao je ministar Kvazi Kvarteng.

Navodi da će ukidanje ovih ograničenja iz sedamdesetih godina dati preduzećima slobodu da brzo pristupe potpuno obučenom osoblju, a sve to omogućava ljudima da nastave sa svojim životima bez prekida kako bi pomogli funkcionisanje ekonomije.

Danas objavljeno

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

M.

Snažan zemljotres pogodio Japan

M.

Rusija “zagrmila” na Ukrajinu: “Odmah zaustavite, stvarate katastrofu”

M.

Ostavite komentar