“BLOKIRA RAD INSTITUCIJA” Zemlje Kvinte poručile da Dodikova politika unazađuje BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“BLOKIRA RAD INSTITUCIJA” Zemlje Kvinte poručile da Dodikova politika unazađuje BiH

Zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka – dale su zajedničku izjavu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Njemačke navodi se kako “njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet. Centralni stabilizujući faktor je pritom pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata”, prenosi DW.

Naglašava se kako “secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju”.

Dalje se navodi kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s ustavom BiH imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju”.

– Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetne za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socioekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme – navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte.

Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao “direktorij” različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog vijeka, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

M.

Evropi prijeti blekaut?

M.

“Nepristojna ponuda” za ruskog ambasadora; Moskva bijesna

M.

1 Komentar

seljak 25 Februara, 2020 at 12:33 pm

Sva sreca tu je kvinta da nas nauci.

Odgovori

Ostavite komentar