26. Septembra 2019.

Blokada vlasti “zamrzla” EBRD-ovih 300 miliona evra

Big Portal

Iz te su institucije su pozvali vlasti da što prije počnu sa realizacijom projekata, poput izgradnje Koridora 5C. I predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić, pozvao je na hitnu ratifikaciju međunarodnih kreditnih sporazuma o finansiranju značajnih infrastrukturnih i drugih projekata u BiH.

Počekom maja, na Skupštini EBRD-a u Sarajevu, potpisan je Ugovor o finansiranju izgradnje obilaznice oko Doboja, dijela Koridora 5C. Vrijednost: 210 miliona evra. Savjet ministara, isti dan, je na telefonskoj sjednici dao zeleno svjetlo. Sedam mjeseci kasnije, novac još nije iskorišten jer Ugovor nije ratifikovao Parlament BiH. Zbog nezasjedanja bh. poslanika na čekanju je više od milijardu evra projekata.

– Nema nikakvog razloga da ne održimo sjednicu Parlamentarne skupštine i ne usvojimo finansijske sporazume. To možemo raditi za pet minuta – kazao je Zvizdić.

EBRD je do sada u BiH investirao 2,5 milijarde evra. Trenutno su aktivna 73 projekta. Međutim, iskorišten je tek dio od ovogodišnjih odobrenih 300 miliona evra. U EBRD-u očekuju da se odobreni projekti konačno počnu implementirati.

– Prvo, stanovnici BiH plaćaju akcize na gorivo i taj novac se troši na izgradnju Koridora 5C. Mi gledamo da oblikujemo ovaj najznačajniji projekat na način da se građani konačno mogu voziti ovom autocestom – rekla je Zsuzsanna Hartigai, direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan.

Više od polovine kredita, koje su uzele vlasti BiH, odnosi se na infrastrukturne projekte, ali rezultati na terenu nisu srazmjerni odobrenim iznosima.

Zbog nesposobnosti povlačenja odobrenih kreditnih sredstava, BiH plaća penale. Od 1998. godine do danas taj iznos je dosegnuo 56 miliona maraka. Najviše penala je plaćeno 2011. i 2018. godine, i to po više od šest miliona maraka.

Prema službenim podacima, najviše novčanih kazni, to jeste penala, platile su Autoceste FBiH, više od tri miliona maraka. Slijede Elektroprivrede BiH i HZHB, sa po dva miliona.

Agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare