10. Aprila 2020.

Blizu je situacija kada će se porodice ponovo okupljati

Big Portal

Šeranić je za BBC na srpskom jeziku rekao da Republika Srpska ima epidemiju pod kontrolom i da to pokazuju analize na početku šeste sedmice epidemije.

“Sve mjere koje smo preduzimali donijele su rezultate i epidemiološke analize pokazuju da imamo linearan rast toka epidemije, da smo u dijelu zaravnjene epidemiološke krive”, istakao je Šeranić.

On je naveo da u aprilu ne treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i sprovode Austrija, Češka, Hrvatska.

“Nemaju ni sve države mjere istog nivoa, ali smatram da u Republici Srpskoj do kraja aprila ne treba mijenjati ništa – period poslije Uskrsa biće ključ da razmotrimo šta treba raditi u maju”, dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mjere protiv virusa korona donosi na 14 dana i one se neće mijenjati ni u narednom takvom periodu.

Šeranić smatra da će se, baš kao što je i počela – postupno, epidemija korona virusa tako i gasiti i da neće biti jednog “okidača” koji će označiti njen kraj.

“Jedan segment je ponašanje epidemije u Republici Srpskoj, drugi segment je neposredno okruženje – Hrvatska, Srbija i Crna Gora, dok je važan dio i evropska dimenzija – Austrija, Njemačka, Švajcarska i Slovenija, zemlje odakle nam dolazi najviše državljana BiH”, ukazao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra da je cijeli region u sličnoj situaciji.

“Kada gledamo naš region, mislim da smo tu manje-više svi u istoj fazi, to je sličan sistem zdravstva naslijeđen iz bivše nam zemlje, pa svi na sličan i dobar način pratimo epidemiju i sprovodimo protivepidemijske mjere”, rekao je Šeranić i dodao:

“Virus korona će se i dalje širiti na ovim prostorima, vjerovatno mnogo manje tokom ljeta, ali će ostati da živi u populaciji. Ipak, apsolutno je blizu situacija da će se porodice okupljati i živjeti na isti način kao i prije virusa korona”.

Odgovarajući na pitanje zašto je nošenje maski u Republici Srspkoj obavezno, on je rekao da je preporuka da je poželjno nositi masku, posebno kad ne može da se obezbijedi distanca od jednog metra.

“Maska nam ne dozvoljava i da dodirujemo lice, oči, nos i ima i psihološki značaj u tom smislu”, objasnio je Šeranić.

Šeranić smatra i da građani u Republici Srspkoj adekvatno sprovode preporučene mjere.

“Naravno, uvijek ima pojedinaca koji ih ne poštuju i mi smo krenuli u strožu kontrolu prije svega onih koji ne poštuju mjere samoizolacije ili karantina, ali broj tih građana stalno je opadao i nikad nije bio veliki”, rekao je on.

BBC navodi da jedna vlada teško da bi se mogla nadati boljoj “raspodjeli karata” u trenutku izbijanja globalne pandemije i da je na mjestu ministra zdravlja idealno imati čovjeka kome je epidemiologija predmet specijalizacije.

Šeranić je u prethodnoj Vladi Republike Srpske bio ministar nauke i tehnologije, a dodatno mu je pridružen i resor prosvjete i kulture.

Kao član SNSD-a čiji je predsjednik Milorad Dodik, zdravstvu se vratio u aktuelnoj Vladi premijera Radovana Viškovića.

“Epidemiologija je moja stručna specijalizacija, dugo radim sa zaraznim bolestima, bio sam jedan od onih koji je radio na donošenju Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2017. godine pa sistem veoma dobro poznajem jer sam učestvovao i u njegovom kreiranju”, istakao je Šeranić.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare