6. Augusta 2020.

Bliži se žrijeb za LŠ i LE, region u problemu

Big Portal

Nakon što je objavljeno da restrikcije u putovanjima mogu da ugroze odigravanje evropskih fudbalskih mečeva na terenima klubova koji žrebom budu određeni kao domaćini, UEFA je vodila računa i o drugoj mogućnosti. Odmah se postavilo potanje – šta ako jedna zemlja dozvoljava ulazak državljanima druge zemlje na svoju teritoriju bez ograničenja, ali ta druga zemlja ne dozvoljava svojim državljanima da putuju tamo, osim po posebnim uslovima povratka.

Na primeru Crne Gore to izgleda ovako. Ako, recimo, Budućnost, Sutjeska, Iskra i Zeta na žrebu, 9. avgusta, dobiju rivala iz neke od zemalja Evropske unije, te ekipe mogu da uđu u Crnu Goru, ali se stvara drugi problem, jer se Crna Gora od 14. jula ne nalazi na EU listi bezbednih zemalja. U prevodu, državljani zemalja EU ne mogu da se vrate iz Crne Gore, odnosno mogu, ali moraju u obavezni karantin ili izolaciju. U dopunama pravilnika takmičenja za sezonu 2020/21, stoji:

Ako nacionalne ili lokalne restrikcije države gostujućeg kluba utiču na gostujući klub, njihov potencijalni povratak, klub domaćin mora da predloži alternativni stadion na neutralnoj lokaciji, kako bi se meč mogao odigrati, u zemlji u koju gosti mogu da uđu bez problema i vrate se bez problema u svoju državu. Ako domaćin ne uspe da dođe do adekvatnog alternativnog terena za meč, konačnu odluku doneće administracija UEFA. Domaći klub će tako ostati odgovoran za organizaciju utakmice, ali oba kluba deliće troškove organizacije. Ako neki od klubova odbije da učestvuje, izgubiće utakmicu rezultatom 3:0.”

UEFA je naložila klubovima da 48 časova uoči žreba moraju da obaveste evropsku kuću fudbala da li postoji još neka zabrana, koja nije naznačena na listi, koju UEFA već ima, te da li su uvedene dodatne restrikcije. U tom slučaju, klubovi iz tih zemalja su u velikom problem:

“Restrikcije nacionalnih vlasti koje se donesu nakon roka za informisanje UEFA administracije, neće se razmatrati. U tim slučajevima, klubovi čije su vlasti donele odluke koje onemogućavaju održavanje utakmice, biće izbačeni iz takmičenja, a utakmice registrovane rezultatom 3:0 u korist protivnika. Restrikcije u putovanjima samo su jedan od problema sa kojim se suočavaju fudbalski klubovi uoči nove sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope.”

Šta se dešava recimo u slučaju da se u nekom od timova pojavi pozitivan slučaj na koronavirus.

“U slučaju pozitivnog testa na COVID-19 više od jednog igrača ili zvaničnika, meč će se odigrati prema planu ukoliko nadležne institucije ne odluče da ceo tim ide u karantin. UEFA ostavlja i mogućnost da se utakmica odloži ako to ne ugrožava raspored ostalih narednih mečeva ili takmičenja.”

U pravilima koje je propisala UEFA navodi se i sledeće:

“Ako postoji 13 registrovanih igrača sa A liste koji su na raspolaganju, uključujući bar jednog golmana, meč mora da se igra. Ako ima manje od 13 igrača registrovanih na A listi, ili ako nema ni jednog golmana, UEFA može da dozvoli promenu termina meča u skladu sa rokovima, ukoliko lokalne vlasti mogu da obezbede testove kojima će se podvrgnuti dovoljan broj igrača. Alternativno, klub može da iskoristi igrače koji nisu registrovani u UEFA prema prethodnim rokovima, ali su registrovani u nacionalnim asocijacijama u skladu sa FIFA standardima, a negativni su na COVID-19. Ako se utakmica ne može odložiti, klub koji ne može da igra biće odgovoran za neodigravanje i izgubiće utakmicu rezultatom 3:0“.

Već sada se spekuliše da bi klubovi iz regiona, to se pre svega odnosi na Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, utakmice kao domaćini mogli da igraju na netralnim terenima, a kao glavna opcija, kada su neutralni tereni u pitanju su tereni na Kipru. U periodu koji sledi, ostaje da se vidi ko će biti rival ekipa iz regiona u evropskim kupovima, odnosno gde će se i na koji način odigrati utakmice na startu kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Sportklub

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare