“Bliski srodnici sudija i tužioca ne smiju biti na funkciji”: Rasprava o inicijativi za sprečavanje sukoba interesa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Bliski srodnici sudija i tužioca ne smiju biti na funkciji”: Rasprava o inicijativi za sprečavanje sukoba interesa

Da li bi se sukob interesa nosioca pravosudnih funkcija trebalo proširiti i na njihove bliske srodnike pitanje je o kojem će u utorak raspravljati poslanici na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Inicijativu za ovu raspravu podnio je poslanik Damir Arnaut, koji je zatražio od Savjeta ministara BiH da najkasnije u roku od 3 mjeseca, ako se ona usvoji, dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTS kojim se nespojivost dužnosti (sukob interesa) nosioca pravosudnih funkcija proširuje i na njihove bliske srodnike.

Arnaut je naveo da se ovaj prijedlog zasniva na pravilima i definicijama i ukupnim rješenjima sadržanim u Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, smjernicama VSTS, OECD EU, Savjeta Evrope.

U incijativi se navodi da trenutnim zakonom definisano da sudije i tužioci ne mogu biti članovi u upravnim i nadzornim odborima javnih ili privatnih preduzeća i slično, u vrijeme dok obavljaju dužnost u nekoj pravosudnoj instituciji.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar