Blinken uvjeren: Brzo će - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken uvjeren: Brzo će

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je uveren da se prigovori Turske ulasku Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazic´i.

I to verovatno na vreme za samit lidera alijanse krajem sledec´eg meseca.

Blinken je na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa gostujuc´im ministrom spoljnih poslova Finske Pekom Havistoom rekao da SAD nemaju razloga da veruju da se zabrinutost Turske ne može rešiti.

Njegovi komentari usledili su nakon što je najviši turski diplomata rekao da c´e Finska i Švedska morati da preduzmu “konkretne korake” pre nego što Ankara može da podrži njihovo članstvo.

“SAD u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i uveren sam da c´e obe uskoro postati članice NATO-a. Radujemo se što c´emo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima”, rekao je Blinken.

Havisto je rekao da su SAD i Švedska imale “dobre pregovore” sa Turcima u vezi sa njihovim zabrinutostima i da c´e daljim razgovorima tražiti rešenja pre samita NATO-a u Madridu krajem juna.

“Dogovorili smo se da nastavimo sa tim razgovorima. Mislimo da se ovi problemi koje Turska postavlja mogu rešiti. Nadamo se da bi se neki rezultati mogli postic´i pre samita NATO”, rekao je Havisto.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje pismene prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvec´ih geopolitičkih posledica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope.

Za kandidature ovih zemalja potrebna je podrška svih 30 sadašnjih zemalja NATO-a, ali im se protivi Turska, koja komanduje drugom po veličini vojskom u alijansi.

Danas objavljeno

Mladić iz Beograda uhapšen na Gazimestanu; Policija ih pretresala i skidala. Leteli i dronovi

M.

Pronađen avion na Braču, pilot je državljanin Srbije

M.

Zakon o lijekovima Republike Srpske stupio na snagu

M.

Ostavite komentar